Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A történelem legnagyobb üstökös-felfedezője...
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, Űrcsillagászat Európában - 2005.08.28 08:25.)

... egy űreszköz. Az ESA és a NASA napkutató szondájával, a SOHO-val augusztus 5-én találták az ezredik üstököst.

A „jubileumi” üstököst a LASCO (Large Angle and Spectrometric Coronagraph) nevű műszerrel készült felvételen az olasz Toni Scarmato találta meg. Érdekesség, hogy ugynő öt perccel azelőtt talált rá a 999. napközeli objektumra is, így saját felfedezéseinek száma már összesen 15.


A SOHO képeit használó „üstökösvadászok” közül a csúcstartó 150 feletti felfedezéssel Rainer Kracht. Amatőr csillagászok 2000-ben az interneten közzétett felvételek átvizsgálásával kezdtek üstökösöket keresni a LASCO nagy látószögű koronográf képein. Ez kitakarja a fényes napkorongot, és így megfigyelhető a halványabb, kiterjedt napkorona (éppúgy, ahogy teljes napfogyatkozások alkalmával). A SOHO kutatói már 1996 óta találtak üstökösöket, de az igazi áttörés a képek nyilvánosságra hozása után, az önkéntesek bekapcsolódásával indult.

A SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) egy közös amerikai-európai űreszköz, amely tizedik éve működik nagy sikerrel. Nap körüli pályája a Nap és a Föld közötti Lagrange-pont körül húzódik, ahol keringési ideje épp egy év. Így mindig a Nap felé néz, „háta mögött” a Földdel. Eredetileg is remélték, hogy a Nap és környezete folyamatos megfigyelésének mintegy melléktermékeként felfedezhetnek néhány napsúroló, vagyis a központi csillagunkhoz túlságosan közel kerülő üstököst, de ekkora számra senki nem számított. Mára a hivatalosan regisztrált üstökös-felfedezések csaknem fele a SOHO-hoz kötődik!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024