Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Németország csatlakozott az Aurora programhoz
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, Kontinensünk hajósai - 2005.08.04 12:32.)

Németország csatlakozott az Európai Űrügynökség Aurora programjának előkészítő fázisához. Ezzel az Aurorában résztvevő ESA-tagállamok száma 12-re emelkedett.

Az ESA Aurora programjában résztvevő államok legutóbbi, 2005. július 12-i párizsi találkozóján melegen üdvözölték Németországnak a programhoz való csatlakozással kapcsolatos döntését. Az Aurora kezdeti lendülete az utóbbi évben mintha alábbhagyott volna. Ennek fő okát abban látták, hogy az ESA-tagállamok közül többen nem csatlakoztak a programhoz, s így az nem válhatott közös ESA-programmá. A legnagyobb ellenállás eddig éppen Németország részéről volt tapasztalható. Ezért jelentette be nemrég Franciaország, Svájc és Kanada, hogy fokozzák az Aurorában betöltött szerepüket, hozzájárulásukat. S nem sokkal ezután érkezett a németek csatlakozási szándéka.


Az Aurora egy olyan Naprendszer-kutatási program, melynek végcélja az emberes Mars-expedíció megvalósítása. Mindezt több lépésben tennék meg, melynek egyik állomása a Holdra való visszatérés lenne. A program első űrszondája a Marsra eredetileg 2009-ben, a mai tervek szerint 2011-ben küldendő ExoMars lenne, ami egy keringőegységből és a Pasteur nevű, asztrobiológiai kutatásokat is ellátó roverből állna. Az ExoMars program iránt az Aurora iránt nem elkötelezett ESA-tagállamok (Dánia, Finnország, Norvégia) is élénken érdeklődnek. Az Aurora előkészítő fázisa 2001-ben kezdődött meg, ennek feladata a 30 éves program részletes útitervének kidolgozása. A következő lépés idejéről várhatóan az idén decemberben Berlinben miniszteri szinten ülésező ESA Tanács dönt majd.

Az Aurora-programban jelenleg résztvevő országok: Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és Kanada.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023