Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az USA és Oroszország közösen a Marsra (2. rész) – Egy meg nem valósult együttműködés
(Rovat: A Nap és bolygótestvéreink, Űreszközök a Marsnál 1960-2000 , Távoli világok kutatói - 2004.04.12 17:17.)

A Mars Observer 1992-es elvesztését követően a Mars-program igencsak lelassult. Az egymilliárdos költséggel épített Observer elvesztése súlyos kudarcot jelentett az amerikai űrhivatal számára.

A kutatók ilyenkor megpróbálnak előre menekülni, lehetőleg azelőtt letenni a terveket az asztalra, mielőtt valami komoly törés következne be a sikertelen misszió miatt. Ez általában nem sikerül nekik, s valóban jelentős késedelmeket szenvedhet egy-egy program. Ennek legszembetűnőbb példája az 1998-99-es indítási ablak három amerikai Mars-szondájának teljes kudarca, ami egy 2001-re tervezett leszállóegységet hat évvel tolt el, s csak 2007-ben indulhat. A Mars Observer kudarca után szinte azonnal felmerült, mivel pótolhatnák az űrszondát. A cél az volt, hogy a Mars Observer lehetséges méréseinek legalább egy részét elvégezzék minél hamarabb. Ezért a Mars Observer műszerei egy részének (természetesen tartalékról van szó), valamint a Clementine holdszonda alkatrészeinek felhasználásával 1994 októberében el szerettek volna indítani egy kisebb Mars-szondát.

A NASA és Oroszország addig igen sokat konzultált közös Mars-szonda indításának lehetőségéről. Mivel ilyen kis határidő esetén az oroszokat már nem tudták bevonni a programba, s ők amúgy is a Marsz-96 (Marsz-8) építésével és tesztelésével voltak elfoglalva, felmerült, hogy a szondát (munkaneve talán Mars Observer-2 lehetett) orosz hordozórakéta indítsa Bajkonurból. Mivel egy ilyen hirtelen jött ötletre az RKA (Orosz Űrügynökség) nem tudott volna már pénzt félretenni, ők sajnos nemet voltak kénytelenek mondani. A tervezési és építési munkálatokat figyelembe véve egyébként sem készülhetett volna el 1994-re az űrszonda, ami így rekordidő lett volna. A Mars Observer kudarca utáni gyors pótlás kényszerének megszűnte után a terveket némiképp átdolgozták, s végül egy Delta-2 rakétával 1996-ban Floridából sikeresen elindult az űrszonda. A neve Mars Global Surveyor lett.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024