Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sencsou-14: hárman visszatértek
(Rovat: A kínai űrhajó, Kína a világűrben - 2022.12.05 13:15.)

Egy sor elsőséggel jellemezhető a kínai űrhajó tegnap sikeresen végződött útja.

A Sencsou-14 (Shenzhou-14) kínai űrhajó háromfős személyzete, Csen Tung (Chen Dong), Liu Jang (Liu Yang) és Caj Hszücsö (Cai Xuzhe) december 4-én magyar idő szerint 13:09-kor landolt Belső-Mongólia területén. A kabinból kiszálló űrhajósok jó egészségi állapotban kerültek a segítők „kezei közé”. A Sencsou-14 idén június 5-én indult a kínai űrállomás felé, így a két férfi és egy női űrhajósból álló személyzet pontosan fél évet töltött a világűrben.


A csapat női tagja, az immár második repülését teljesített Liu Jang – az első kínai űrhajósnő – láthatóan jókedvűen hagyja el a Sencsou-14 űrhajó visszatérő kabinját. A landolás helyi idő szerint este 8 óra után történt. (Kép: Xinhua / Bei He)

Az emberes űrrepülésekért felelős kínai ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) teljes sikerként értékelte a küldetést. A trió tanúja és részese volt az új kínai modulűrállomás kiépítésének, hiszen mind a második Ventien (Wentian), mind a harmadik Mengtien (Mengtian) modul azután érkezett meg, miután ők elfoglalták állomáshelyüket a Tienho (Tianhe) alapmodulban. A csapat három űrsétát hajtott végre a külső munkálatok céljából. Ez is rekordnak számít egy küldetésen belül. Mostani második útjának köszönhetően a parancsnok, Csen Tung lett az első kínai űrhajós, aki 200 napnál többet töltött a Föld körüli pályán. (Ez a repülés – a kínaiak közül eddig a leghosszabb – 182 napos volt, korábbi 2016-os útja a Sencsou-11-gyel 33 napos.)

Ami a leszállást illeti, most először használták az új Tungfeng (Dongfeng) landolási zónát téli körülmények között, éjszaka. Az űrhajó viszonylag röviddel, 9 órával a leszállás előtt kapcsolódott le az űrállomásról, ahol már fenn tartózkodik a következő, Sencsou-15 jelű űrhajó háromfős legénysége. Most először történt meg úgy a váltás, hogy néhány napig együtt volt hat űrhajós a kínai űrállomás fedélzetén. Még egy említésre méltó elsőség a küldetésük idejéből a sok közül: a Tiencsou-5 (Tianzhou-5) teherűrhajó hajtotta végre a leggyorsabb automata dokkolást, a start után csupán mintegy 2 órával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024