Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hányan jártak eddig az űrben?
(Rovat: A hónap száma - 2023.11.15 07:15.)

Nem is olyan egyszerű egy számot mondani – attól függ, hogyan definiáljuk a világűr határát, és hogy megköveteljük-e a Föld körüli keringést. (Állítólag 676-an.)

A Space Foundation friss összesítése szerint, a legmegengedőbb számítással eddig – pontosabban 2023. november 7-éig, de azóta nem történt újabb űrindítás – 676 ember jutott el a világűrbe. Ez esetben az amerikai definíció szerinti 80 km-es (pontosabban 50 mérföldes) felszín feletti magasságot tekintették annak a határnak, ahol a világűr kezdődik, és az űrugrásokat is beleszámították. Korábban már írtunk róla (ld. régebbi cikkeinket a lap alján), hogy nem is olyan egyszerű egyértelmű definíciót adni a világűrre. Nemzetközi szervezetek általában a 100 km-es magasságot tekintik irányadónak, amely közel esik a Kármán-vonalhoz, ahol egy légi jármű már nem képes a felhajtóerő révén repülni.

Ha a kereken 100 km-es határt vesszük alapul, akkor az eddig az űrben járt emberek száma 643. Szándékosan nem nevezünk itt mindenkit „űrhajósnak”, fenntartva ezt a megjelölést azoknak, akik Föld körüli pályára is álltak. A fenti létszám többsége, 86% legalább egy pályát megtett bolygónk körül. További majd' 4% még azon is túl, a Hold távolságában vagy egyenesen a Holdon is járt. Az amerikai Apollo-program keretében a múlt század 60-as és 70-es éveiben összesen 24 főt küldtek a Föld körüli pályákon túlra, a felük pedig le is szállt az égitest felszínére.


A világűrben járt emberek grafikonon összesítve, 1961-től napjainkig. Az 1980-as évektől az amerikai űrrepülőgépes program révén indult meredekebb emelkedésnek az űrhajósok száma. Az űrutasok zöme állami programokban (kék) vett vagy vesz részt, újabban viszont már egyre többen magánszervezésű repüléseken (narancssárga) lépik át a világűr határát. Az utóbbiak jellemzően szuborbitális repülést (űrugrást) végeznek, vagyis nem állnak Föld körüli pályára. (Kép: Space Foundation)

Az űrhajósok számánál a űrrepülések száma természetesen jóval nagyobb, ugyanis sok űrhajós pályafutása során több alkalommal is repül. A statisztika szerint a hivatásos űrhajósok 65%-a két vagy több úton is részt vett. A magán űrutazók között ez az arány egyelőre (?) kisebb, 10%. A két kategória között lehet átmenet is. A jelenlegi csúcstartó például 9 repüléssel a NASA egykori űrhajósa, Frederick Sturckow, aki jelenleg az űrugrásokat szervező Virgin Galactic pilótája.

Eddig 43 nemzet képviselője jutott el a világűrbe. Többségük az Amerikai Egyesült Államok polgára (közel 61%). A második helyen Oroszország áll 20%-kal (a 134 kozmonauta nyilván az egykori Szovjetunióval együtt értendő). Egyre többen vannak az űrugrások „turistái”. Az elmúlt 3 év során 69 privát utazó jutott el az űrbe, az amerikai definíció szerinti 50 mérföldes magasság fölé. Közülük 46-an a 100 km-esnek tekintett Kármán-vonalon is túlra repültek. Mindezt a Space Foundation összesítése mondja – meglehet, mások számai kicsit eltérnek ezektől, de a trendek és a nagyságrendek azért jól érzékelhetők.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024