Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Transporter-9
(Rovat: A hónap száma, Kis űreszközök nagy szerepe , SpaceX - 2023.11.12 07:15.)

A 9-es szám jegyében: a SpaceX kilencedik költségmegosztásos indítása egy Falcon-9 rakétával 90 kis űreszközt állított közvetlenül pályára.

A hasznos terhek száma még ennél is nagyobb, 113, de néhány űreszköz két lépcsőben önállósul. Ezek hordozó–kivető műholdak belsejében utaznak, és onnan csak egy idő eltelte után állnak önálló pályára. A kicsi és még kisebb műholdak közel a pólusok felett húzódó, napszinkron pályákon, a felszín felett kb. 520 km magasan üzemelnek majd. A Transporter-9 indítás a kaliforniai Vandenberg támaszpontról történt november 11-én magyar idő szerint 19:49-kor. Idén már ez a negyedik start volt a Transporter sorozatból, amely még 2021 januárjában kezdődött. A SpaceX költségmegosztásos szolgáltatása a kedvező árazás miatt nagy népszerűségre tett szert a kisműholdas üzemeltetők körében. Olyannyira, hogy Elon Musk cége a jövő évtől kezdődően Bandwagon néven közepes (45° körüli) pályahajlású alacsony (kb. 550–600 km) pályákat megcélzó költségmegosztásos indításokat is kínál.


A Transporter-9 hasznos terhe a rakéta orrburkolatának felhelyezése előtt. (Kép: SpaceX)

A Falcon-9 rakéta 12. alkalommal repülő első fokozata (B1071) a bázis területére, szárazföldre tért vissza (Landing Zone-4). Többek közt az előző Transporter-8 indításhoz is ezt használták.

Ezúttal a legtöbb felbocsátandó műholddal a földmegfigyelésben „utazó” San Franciscó-i székhelyű Planet Labs szerepel a megrendelők között. Ők összesen 36 új SuperDove műholdjukat bocsátják fel. Jelenleg a Planet flottájában már 500-nál is több pályán levő műhold tartozik. Ugyanők indítják a Pelican-1 nevű kísérleti műholdat, amelyen a következő generációs kamerákat próbálják ki. Ezekkel a cég majdani Pelican és Tanager konstellációjának tagjait szerelik fel. (A Planet Labs tehát marad a madárneveknél, hiszen a Dove galambot, a Pelican pelikánt, a Tanager a Közép- és Dél-Amerikában honos tangaraféléket jelenti.)

Az „utastársak” kibocsátása nem egészen egy órával, 54 perccel a rakéta felemelkedése után kezdődött meg, és közel másfél órával a start után ért véget. Mindegyik műholdat, amelyek jelentős része CubeSat vagy még apróbb PocketQube méretkategóriába esik, reménytelen vállalkozás volna felsorolni. Érdekességképp megemlítjük, hogy a a Vörös-tenger partján fekvő kelet-afrikai ország, Dzsibuti első műholdja (Djibouti-1A) is pályára került, a CubeSat feladata meteorológiai adatok továbbítása.


A Djibouti-1A az Exolaunch cég kivetőjében utazott az űrbe. (Kép: Centre Spatial Universitaire de Montpellier)

Habár magyar műhold – az előző két Transporter küldetéssel ellentétben – ezúttal nem szerepelt a felbocsátott 113 között, mégis van némi hazai vonatkozása a Transporter-9 indításnak is. A bolgár EnduroSat Platform-5 nevű, 3 egységnyi (3U) CubeSatján kapott ugyanis helyet a budapesti C3S Kft. OWL (Orbital Whereabout Locator) berendezése, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems) programja nyílt pályázata keretében fejlesztettek. Ez a felbocsátás után lehetővé teszi a műhold helyzetének megállapítását és követését.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024