Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

168 nap után itthon
(Rovat: A hónap száma, Az űrállomás és Oroszország , Az űrállomás és az USA - 2018.02.28 12:15.)

Ma visszatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz MSZ-06 három utasa.


A Szojuz MSZ-06 visszatérő kapszulája leszállás közben, Kazahsztán (és a felhők) fölött. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Az űrállomásról most távozó trióból az orosz Alekszandr Miszurkin foglalta el a Szojuz középső, parancsnoki ülését. Két amerikai társa Joe Acaba és Mark Vande Hei volt. Az ISS Poiszk moduljáról február 28-án, magyar idő szerint nem sokkal éjfél után vált el az űrhajó, hogy a légköri fékezés után 3:31-kor rendben landoljon a kijelölt térségben, a behavazott kazah sztyeppén.

A visszatéréskor segítő és orvosi személyzet helikopterekkel perceken belül elérte a Szojuz kabinjának leérkezési helyét. A szeptember közepe óta a világűrben dolgozó űrhajósok a jelek szerint jó egészségben örvendenek, attól eltekintve, hogy ismét vissza kell szokjanak a súlytalanságból a földi körülmények közé. Küldetésük alatt az űrhajósok 2688 alkalommal kerülték meg a Földet. Miszurkin már kétszer járt az ISS-en, összesen 334 napot töltött az űrben. Acaba korábban egy űrrepülőgépes küldetésen vett részt és volt már az ISS-en, összesen 306 nap áll mostantól a neve mellett. Vande Hei első űrrepülésén van túl.


Balról jobbra Acaba, Miszurkin és Vande Hei, a segítőik körében a leszállás után. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A három visszatért űrhajós mindegyike részt vett űrsétán mostani útja során. Míg Miszurkin és Acaba egyszer-egyszer, Vande Hei négyszer is. Összesen négy teherűrhajó kirakodásában vettek rész.

Az ISS-en maradt három űrhajós, az 55. számú expedíció parancsnoka Anton Skaplerov lett, a távozó Miszurkintól vette át a stafétabotot. Két társa az amerikai Scott Tingle és a japán Norishige Kanai. A tervek szerint március 23-án, a Szojuz MSZ-08 űrhajóval érkezik az orosz Oleg Artyemjev, valamint a NASA ké űrhajósa, Ricky Arnold és Drew Feustel, akikkel ismét hatra emelkedik az ISS-en dolgozók létszáma.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024