Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Közel 9000 műhold a következő tíz évben!
(Rovat: A hónap száma, Kis űreszközök nagy szerepe , Üzlet és munkahely - 2016.09.19 10:15.)

Az Euroconsult immár 19. alkalommal adta ki a következő évtized várható műholdas trendjeit bemutató elemzését.

A Satellites to be Built and Launched (over the next ten years), azaz „Megépítendő és indítandó műholdak (a következő tíz évben)” című elemzésben megállapítják, hogy az 50 kg feletti kategóriában évente átlagosan 145 műhold indítása várható 2025-ig, ezek összértéke eléri a 250 milliárd dollárt.

Amennyiben a fentiekhez hozzávesszük az 50 kg-nál kisebb holdakat, valamint a két tervezett mega-konstellációt (OneWeb és SpaceX), akkor a teljes darabszám megközelíti a 9000-et! Az előző tíz évben az 50 kg starttömeg alatti kategóriában „mindössze” 1480 darab műhold indult, ebből egy (1!) volt magyar... A jelentős ugrást okozó 7550 űreszköz összárát tekintve ugyanakkor a 270 milliárd dolláros teljes (tehát 9000 darabra kalkulált) műholdas piacnak mindössze 8%-át jelenti.

A műholdas piacnak még mindig igen jelentős szelete – több mint kétharmada, kb. 193 milliárd dollár értékkel – a kormányzati szektor. A különféle állami megvalósítású polgári és katonai holdak teljes száma a következő tíz évben eléri majd a 880-at és ez 60 (!) ország kormányzatai között oszlik meg. Az ugyanakkor szinte természetes, hogy ennek a kormányzati műholdpiacnak a jelentős része – kb. 85%-a – mindössze tíz országban koncentrálódik, ezek a politikai és katonai nagy- illetve középhatalmak: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, India és az öt vezető európai ország. A maradék ötven ország ugyanakkor az előző tíz évhez képest a következő tíz évben meg fogja duplázni a pályára küldött műholdak számát, ami így 2025-re (várhatóan) eléri a 200-at. (Ezek mintegy felét – hazai kapacitások híján – más országok gyártják és szállítják.)

Az Euroconsult várakozása szerint a következő 10 évben 40 magáncég 560 műholdja kerül pályára. Ezek nagy része egyszerűen csak kieső kapacitásokat, illetve hamarosan leálló műholdakat fog pótolni. A kereskedelmi műholdak közel kétharmada (300 darab) geostacionárius pályára kerül, ezek 30 távközlési és műsorszóró cég tulajdonát képezik majd. A nem-geostacionárius pályára kerülő 11 (tipikusan távközlési, vagy távérzékelési) kereskedelmi konstelláció pedig évi mintegy 1,6 milliárd dolláros értéket fog képviselni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024