Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Húsz műhold egy csapásra
(Rovat: A hónap száma, India a világűrben - 2016.06.23 07:15.)

Az indiai PSLV rakéta hazai és külföldi műholdak seregét állította alacsony poláris pályákra.

A startra június 22-én, magyar idő szerint 5:55-kor került sor Sriharikota szigetéről, a Satish Dhawan Űrközpontból. India elsődleges indítóhelye az ország keleti partvidékén, Andhra Pradesh államban, a Bengál-öbölben fekszik.

A PSLV rövidtés India megbízható Polar Satellite Launch Vehicle hordozórakétáját jelenti. A mostani volt a PSLV-C34-es jelzésű repülés. A fő hasznos teher az indiai Cartosat-2C távérzékelő műhold volt. Az indiai hadsereg megrendelésére készült űreszköz nagyfelbontású felvételeket készít majd bolygónk felszínéről. Ez lesz a „legélesebb szemű” műhold, amely valaha Indiából indult. Felszíni felbontása a 60 cm-t is eléri. Maga az űreszköz felépítésében hasonlít a 2008-ban és 2010-ben indított, polgári üzemeltetésű elődeihez, de alacsonyabb pályára kerül, így finomabb felbontásban figyelhetik meg vele a stratégiailag fontosnak tartott létesítményeket, világszerte. Adatait ugyanúgy polgári célokra is alkalmazzák majd. Starttömege 727 kg, a színes és fekete-fehér képek készítését legalább öt éves időtávon várják tőle.


Húsz műhold az orrkúp alatt, a start előtt. (Kép: ISRO)

Miután a Cartosat-2C önálló pályára állt, sorban következett még 19 kisebb műhold. Ezek közül 13 az Egyesült Állmokból érkezett. Egyikük a Terra Bella nevű (korábban Skybox Imaging néven ismert), a Google által két éve felvásárolt cég második generációs földmegfigyelő holdjainak az egyike (SkySat-C1). A 110 kg-os, a Space Systems/Loral által épített űreszköz méter alatti felbontású felvételek és HD videók készítésére alkalmas, miközben elrepül az adott célterületek fölött. A Terra Bella nem kevesebb mint 12 másik hasonló műholdat tervez pályára küldeni, még ebben az évben. Közülük négy egy európai Vega rakétával szeptemberben, hat az amerikai Orbital ATK Minotaur-C rakétájával októberben indulhat.

A fennmaradó tucatnyi Dove nanoműhold (Flock-2p) a Planet Labs cég szolgálatába áll. A Föld folyamatos megfigyelésére készült, kenyérpirító méretű holdakból álló konstellációba 2013 óta már több mint 100 darabot indítottak. Eddig elsősorban a Nemzetközi Űrállomásra tartó teherűrhajókat használták a Föld körüli pálya eléréséhez.

A PSLV rakétával indított két kanadai műhold egyike, az M3MSat már két éve várakozik a lehetőségre. Eredetileg 2014 közepén egy Szojuz rakétával szerették volna indítani, de a Krím elfoglalása után a kanadai kormány Oroszország elleni szankcióinak részeként a megállapodást felbontották. A polgári és katonai együttműködésben épült M3MSat fedélzeti elektronikai berendezésekkel kapcsolatos kísérleteket végez. A másik kanadai műhold, a GHGSat-D mérete egy mikrohullámú sütőéhez hasonlítható. Egy majdani, az üvegházhatású gázok kibocsátását monitorozó rendszer első képviselője.

Ha olvasóink követték a számolást, akkor hátra van még négy egyéb műhold az indiai rakéta mostani rakományából. A BIROS Németországban készült, infravörös érzékelőjével az erdőtüzek megfigyelésére tervezték. A 2012-ben indított, ugyancsak német TET-1 holddal fog kötelékben repülni. (A BIROS-ból egyébként már a pályán egy BeeSat-4 jelű, a műholdak közötti kommunikációs kapcsolattartásra szolgáló kísérleti CubeSat is önállósul. Ha ezt is hozzáadnánk, már 21 műholdról beszélhetnénk, amelyek a PSLV rakétával kerültek a világűrbe. De mivel nem közvetlenül a hordozóeszköz állítja pályára, az ilyeneket nem szokás beleszámolni az összesítésbe.)

A LAPAN-A3 jelű földmegfigyelő mikroműhold Indonézia megrendelésére indult. Végül két apró CubeSat (SathyabamaSat és Swayam) indiai egyetemi hallgatók munkája. A pályára emelt hasznos teher összesen közel 1,3 tonna volt. A műholdak kb. 500 km magas poláris napszinkron pályára jutottak. Az indiaiak sikeresek a külföldi megbízások teljesítésében, a PSLV rakétákkal előzőleg már közel 60 űreszközt állítottak pályára más országbeli szervezetek vagy cégek megrendelései nyomán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024