Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hárommillió űrfelvétel
(Rovat: A hónap száma, Amerikai távérzékelő műholdak - 2016.05.11 07:15.)

A NASA áprilistól szabadon hozzáférhetővé tette a Terra műhold ASTER műszerével eddig gyűjtött felvételeket – közel hárommillió képet.

A Terra műholdat földmegfigyelő rendszere (Earth Observation System, EOS) részeként a NASA 1999 decemberében állította Föld körüli pályára, a műhold a következő év februárjában kezdte meg a szolgálatszerű működést. Fő feladata a Föld változásainak, és ezeknek az éghajlatra és a földi életre gyakorolt hatásainak követése. A Terra valamivel 700 km fölötti magasságban, szinte tökéletes körpályán kering. A pálya hajlása 98,2 fok, keringési ideje 98,8 perc. A pálya úgynevezett napszinkron pálya, ami azt jelenti, hogy mindig ugyanolyan helyi időkor (tehát azonos megvilágítási viszonyok mellett) repül el a megfigyelt területek fölött (a Terra esetében ez leszálló ágban délelőtt 10:30 helyi időt jelent, vagyis minden keringése során ilyenkor lépi át északról dél felé haladva az Egyenlítő síkját).

A műholdra öt műszer került. A CERES (Clouds and Earth’s Radiant Energy System) a felhőzetet és a Föld sugárzási energia-háztartását követi. A MISR (Multi-angle Imaging Spectroradiometer) egyszerre kilenc különböző irányba (függőlegesen lefelé, valamint attól jobbra és balra 26,1°, 45,6°, 60,0° és 70,5° irányokba) néző, képalkotó sugárzásmérő. A MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) közepes felbontású képalkotó sugárzásmérő. A MOPITT (Measurements of Pollution in the Troposphere) a troposzféra szennyeződéseit követi. Végül, de nem utolsósorban az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) a termikus sugárzás emisszióját és visszaverődését méri 14 különböző spektrális sávban. Az első három műszer amerikai, a MOPITT kanadai, az ASTER pedig japán gyártmányú.

A műhold műszerei 16 éve gyűjtik az adatokat. Azok már eddigi is hozzáférhetően voltak, portálunkon is számtalanszor közöltünk már a Terra műhold különböző műszereivel készült képeket. (Korábbi cikkeinkből válogatást találhatnak a lap alján. – A szerk.) Most viszont a NASA az ASTER berendezés több mint 2,95 millió felvételét tette szabadon felhasználhatóvá. (A képeket eddig a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumtól jelképes díjért lehetett megvásárolni.) A műszer 60 × 60 km2-es területekről készít felvételeket, működési ideje alatt a Föld szárazföld területeinek 99%-át már legalább egyszer lefényképezte. Ízelítőül bemutatunk néhány, a Huffington Post lent hivatkozott cikkében közölt, látványos felvételt.


A Jangce folyón épített vízerőmű, a Három-szurdok-gát. Névleges teljesítménye 21 ezer MW, a körülbelül 600 km hosszú tározó kapacitása 22 köbkilométer. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)


Hatalmas repedés az Antarktiszt borító jégtakaróban a déli szélesség 74,9 fokán a Nyugat-Antarktiszon (Pine Island-gleccser) 2011. október közepén. A repedés a képen 30 km hosszú, 80 méter széles és 60 méter mély. Két évvel később a repedés mentén leszakadt a gleccserről a B31 jelű, mintegy 600 km2 területű, 500 méter vastag jégsziget. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)


2013. május 20-án tornádó pusztított az Egyesült Államok Oklahoma államában. A természeti katasztrófa 24 halálos áldozatot követelt, és 2 milliárd dollár kárt okozott. A 10 × 13 km2-es képrészleten követhető a pusztítás nyoma. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)


2013 októberében súlyos erdőtüzek pusztítottak Ausztrália Új-Dél-Wales államában. A november 14-én készült felvételen a Sydney-től délre leégett terület látható (sötétszürke), az élő növényzet a piros különböző árnyalataiban látszik, a városi területek kékesszürkék, a víz fekete és kék. (Kép: NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S./Japan ASTER Science Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021