Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hosszú Menetelés: a kétszázadik
(Rovat: A hónap száma, Környezetünk védelme , Kínai műholdak - 2014.12.08 06:15.)

Vasárnap Kínából egy brazil együttműködésben készült földmegfigyelő műholdat állítottak pályára.

Ez volt a több altípust tartalmazó kínai hordorórakéta-sorozat kétszázadik indítása. Helye Tajjüan (Taiyuan), időpontja december 7-én magyar idő szerint 4:26. A Hosszú Menetelés-4B rakéta hasznos terhe a CBERS-4 (China-Brazil Earth Resources Satellite) távérzékelő műhold volt. Ez immár az ötödik, amely Kína és Brazília összefogásával készült.


A CBERS-4 startja Tajjüanból, egy Hosszú Menetelés rakétával. Ugyanilyen névvel ellátott rakéta állította pályára már a legelső kínai műholdat is, 1970. ápriis 24-én. Akkor a Tungfanghung-1 (Dongfanghong-1, jelentése: a kelet vörös) nem innen, hanem Csiucsüanból indult. (Kép: Xinhua / Tian Zhaoyun)

A CBERS-1 még 1999-ben, a CBERS-2 2003-ban állt pályára. A két ország kormánya 2002-ben meghosszabbította az első két műholddal megkezdett, 1998-ban aláírt együttműködési megállapodást. A cél egy teljes, műholdakból és földi állomásokból álló távérzékelő rendszer kiépítése volt, amelyben többféle hullámsávban és különböző felszíni felbontással készítenek űrfelvételeket. A fő felhasználási terület a Föld természeti erőforrásainak kutatása, a környezet védelme.

A CBERS-1 egészen 2003-ig működött, a CBERS-2 pedig 2007-ig, amikor munkába állt utódja, a CBERS-2B. Ez utóbbi csak 2010-ig bírta, amikor a fedélzeti energia-ellátás hibájából leállt a működése. A tavaly ilyentájt, 2013 decemberében indított CBERS-3 startja szerencsétlenül alakult. A harmadik rakétafokozat hibájából nem sikerült pályára állítani, így a műhold elveszett. Emiatt a mostani CBERS-4 indítást az eredetileg tervezett 2015-ről egy évvel előbbre hozták. Így négy és fél év után áll helyre Brazíliának az a képessége, hogy saját műholdjának felvételei segítségével lefedje az ország területét.

2004-től Brazília új adatpolitikát követ. A CBERS-2 és -2B felvételeit az interneten ingyenesen, teljes felbontásban, szabadon hozzáférhetővé tette. Az új műhold adataival is ugyanígy kívánnak tenni. Az elv nem csak a Brazília, de a szomszédos országok területéről készült felvételekre is igaz: bármire, amit a műhold a brazíliai Cuiabá követőállomáson keresztül sugároz le a Földre.

A CBERS-4 tömege közel 2 tonna. A pólusok fölött húzódó (pontosan 98,5°-os hajlásszögű) napszinkron pályája 778 km magas, pályaperiódusa 100 perc. Így 26 naponként tudja ismételten meglátogatni a földfelszín egy-egy területét. Fedélzetén négy különböző, részben Brazíliában, részben Kínában épült kamera figyeli a Földet, eltérő felbontással, látómezővel és más-más látható és infravörös hullámsávokban. Már megegyeztek a CBERS-5 megépítéséről is, ez 2017-ben állhat pályára. A remények szerint a mostani új távérzékelő műhold működése addig biztosított.

A CBERS-4 vasárnapi indítása volt Kínából idén a 13. űrstart.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021