Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Plútó-szemle 422 millió kilométerről
(Rovat: A hónap száma, New Horizons , A hét képe - 2014.08.13 07:15.)

Az amerikai New Horozons szonda nagyjából ekkora távolságból kapta lencsevégre a törpebolygót és legnagyobb holdját.

A 2006 januárjában a Plútó felé indított New Horizons alig egy év múlva, 2015. július 14-én száguld majd el nagy sebességgel a Plútó közelében, hogy képeket készítsen az égitestről és tudományos méréseket végezzen a helyszínen. A NASA most nyilvánosságra hozott, út közben frissen készült képsorozatán a Plútó és legnagyobb holdja, a Charon még csak egy-egy fénylő foltnak tűnik, amelyek egymás körül keringenek.


A Plútó és a Charon a New Horizons július 19-24. közötti képeiből készített animáción. Jól követhető a két égitest egymáshoz képesti mozgása, amint a Charon megtesz egy teljes keringést. (Kép: NASA / JHU APL / SRI)

A Plútó közelmúltban felfedezett kisebb holdjai (Nix, Hydra, Styx, Kerberos) egyelőre még túl halványak a New Horizons LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) kamerája számára. A földi irányítók most először végeztek a kamera segítségével optikai navigációs méréssorozatot, vagyis a „látvány” segítségével is ellenőrizték, hogy jó irányba tart-e az űrszonda. Még sosem készült ilyen közelről kép a Plútótól, bár a Föld körül keringő – és így a törpebolygótól mintegy tízszer akkora távolságban levő – Hubble-űrtávcső felvételeinek minősége még mindig jobb ennél. Csak a jövő év elejéig kell azonban várni, hogy a New Horizons kamerája már részletesebb felszíni információt szolgáltasson a Plútóról. Ekkor, január legelején kezdődik a pontos megközelítést célzó pályakorrekciós manőverek sorozata.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024