Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ötvenkét vulkán egy műholdképen
(Rovat: A hónap száma, A hét képe - 2014.06.13 07:15.)

Az Alaszka és az Aleut-szigetek fölötti ritka derült napok egyikének terméke, az Aqua földmegfigyelő műholddal.

A földkéreg nagy kőzetlemezei közül a Csendes-óceáni-lemez és az Észak-Amerika-lemez Alaszka délnyugati részénél olyan módon találkozik, hogy a Csendes-óceáni-lemez alábukik a másiknak. Ebben az ún. szubdukciós zónában a mélybe kerülő kőzetanyag felforrósodik, megolvad, és a vulkanizmus révén a felszínre tör. Így alakult ki az Észak-Amerikától Ázsia felé induló, gyöngysorra emlékeztető szigetív, az Aleut-szigetek. A szigetsor tagjain 40 jelenleg is potenciálisan aktív vulkán található. Ha hozzávesszük még az Alaszkai-félszigeten levő továbbiakat, akkor ez alábbi műholdképen egyszerre nem kevesebb mint 52 tűzhányó fedezhető fel.


A zöld felirattal jelölt vulkánok a hivatalos állapotjelzés szerint nyugalomban vannak, a citromsárgáknál valami aktivitás készülődhet. A kép készítésének idején a Shishaldin (narancssárga felirattal, középtájt; alább kinagyítva) éppen kitörésben volt. A többségben levő fehér színű felirat egyszerűen azt jelenti, hogy az adott vulkánról nem áll rendelkezésre elegendő friss megfigyelési adat. Hiába a mostoha körülmények, nagy számuk mégis kicsit aggasztó, főleg annak a fényében, hogy erre vezet jó néhány légi folyosó a Csendes-óceán felett. Mindez a műholdakról végzett vulkánmegfigyelések fontosságát is kiemeli. (Kép: NASA EO / Robert Simmon / Wired / Erik Klemetti)


Középen az aktív Shishaldin.

A valódi színeket visszaadó űrfelvétel a NASA Aqua távérzékelő holdján repülő MODIS berendezéssel készült, 2014. május 15-én. Az Aleut-szigetek alkotják a természetes határt a Csendes-óceán északi medencéje és az Alaszkai-öböl (délre), valamint a Bering-tenger (északra) között. A szigetsor mind a tengeri, mind a légáramlatokra fontos hatással van. A képen ábrázolt résztől keletre az Aleut-szigetek egészen Ázsiáig folytatódnak. A szigetek fontos költő- és pihenőhelyül szolgálnak egy sor védett és vándorló tengeri madárfaj számára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024