Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Most meg harminckettőt egy csapásra!
(Rovat: A hónap száma, Kis űreszközök nagy szerepe - 2013.11.22 07:15.)

Alig több mint egy nappal azután, hogy egy amerikai Minotaur-1 hordozórakéta egyszerre 29 műholdat állított pályára, a rekordot 32-vel máris megdöntötte egy Oroszországból indított Dnyepr rakéta.

A hónap száma rovatunk fennállása óta eddig havonta csak egy cikket soroltunk be ide, de most kivételt kell tegyünk. Két nappal ezelőtt számoltunk be a wallops-szigeti bázisról startolt Minotaur-1 rakéta repüléséről, amelynek során egy nagyobbacska és 28 kisebb, CubeSat kategóriájú űreszköz indult alacsony pályára. Ezeket mind amerikai intézmények, egyetemek készítették, sőt közöttük volt az első középiskolások által épített nanoműhold is.

A november 20-án felállított új rekord nem sokáig tartotta magát. A szovjet időszakból maradt, leszerelt ukrán ballisztikus rakétából átalakított Dnyepr november 21-én, magyar idő szerint 8:10-kor hagyta el a föld alatti rakétasilót Dél-Oroszországból, az Orenburgi területen fekvő Dombarovszkij (Jasznij) bázisról. A 32 űreszközt diákok, vállalatok és különféle kormányzati szervezetek készítették, öt kontinens nem kevesebb mint 19 országában! (A korábbi rekordot 14 műholddal ugyancsak egy Dnyepr rakéta tartotta, egy 2007-es startjával.)

A legtöbb műhold itt is apró CubeSat volt. A rakéta harmadik fokozatától először 23 egység vált el. Ezek némelyikéről további kilenc műhold később, külön önállósult. Minden apró műholdat nem tudunk itt felsorolni, bár egyenként mindegyiknek megvan a maga érdekessége. Inkább csak néhány különlegességet említünk meg. A fő hasznos teher, a többiekhez képest nagyméretű DubaiSat-2 a Egyesült Arab Emírségek megbízásából épült, földmegfigyelési céllal. Felvételeinek felszíni felbontása eléri majd az 1 métert. A többi 31 között volt például Peru legelső műholdja, egy mindössze 100 g-os szerkezet. Érdekességképp a további országok, amelyek képviseltették magukat a műholdakkal telepakolt rakétán: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Dánia, Dél-Afrika, Ecuador, Hollandia, Japán, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Pakisztán, Spanyolország, Szingapúr és Ukrajna.


A Dnyepr rakéta előkészítése az indításra, az orrvédő borítás alatt többek közt a DubaiSat-2. (Kép: Koszmotrasz)

Nem csak a most indult kis holdak „nemzetisége”, de céljai is változatosak. A CubeSatok között szerepel technológiai kísérleti, oktatási célú, rádióamatőr hold. Az amerikai SkySat-1 egy majdani 24 elemű műholdhálózat első darabja, amely gyorsan frissülő, olcsó, viszonylag jó felbontású űrfelvételeket szeretne szolgáltatni. A dél-koreai STSAT-3 több feladata közt megtalálható a Tejútrendszer vizsgálata infravörös tartományban, a földi vízszennyezés kutatása, és új űrtechnológiák kipróbálása. A lengyel Lem (BRITE-PL) fényes csillagok fényváltozásait regisztrálja, a japán WNISAT-1 pedig a sarkvidéki jégsapkák változásaira figyel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024