Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

17,7 milliárd dollár
(Rovat: A hónap száma, Orion, Ares, SLS , Távoli világok kutatói - 2013.04.12 07:15.)

Ekkora összeget tartalmaz a NASA 2014-re szóló költségvetésének tervezete. Mit szeretnének, és mit lehet ebből megvalósítani? Kisbolygó-befogási projekt indulhat?

Az Obama-kormányzat által benyújtott tervezet fő tételei: 3 milliárd dollár a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésére, 5 milliárd a tudományos űrprogramokra (ezen belül 1,8 milliárd a földmegfigyelésre, 1,2 milliárd a Naprendszer kutatására, és 658 millió a James Webb-űrtávcső építésének 2014-es szakaszára). A kereskedelmi alapú emberes űrrepülések céljára 821 millió jutna (ha a támogatásban nem lesz fennakadás, az első ilyen start 2017-ben történhetne meg). A NASA Orion űrhajóján 1 milliárdért, az SLS (Space Launch System) hordozórakéta fejlesztésén 1,4 milliárdért dolgoznának tovább.

A legnagyobb figyelmet az az elképzelés kapta, hogy a NASA beindítana egy olyan programot, amelynek keretében egy automata űreszközzel egy földközeli kisbolygót fognának be, majd a Föld-Hold rendszerben stabil (magas) pályára szállítanának. Itt – tehát nem az égitest „eredeti” pályáján – valósulhatna meg az a korábban beharangozott elképzelés, hogy a 2020-as évek elején űrhajósok látogatnak meg egy kisbolygót. Kezdetnek 2014-re 104 millió dollárt szánnának az előkészületek elindítására. Ennek keretében fejlettebb, napenergiát felhasználó meghajtási technológiát (ionhajtóművet), kisbolygó-detektálási módszert, továbbfejlesztett navigációs rendszert alkotnának. A kisbolygó-látogatásra a készülő Orion űrhajóval kerítenének sort. (Az Orion-SLS rendszer első bemutatkozása emberekkel továbbra is 2021-es terv marad.) A terv hátterében az áll, hogy egy olyan kisbolygót szeretnének találni részletes vizsgálatokra, amelyhez hasonló égitest egyszer akár még becsapódási veszélyt jelenthetne a Föld számára. Ez hozzásegítene az összetételük meghatározásához, és olyan módszerek kidolgozásához, amelyekkel szükség esetén el lehetne téríteni egy a Föld felé tartó kis égitestet.

Ha az amerikai költségvetési megszorítások a jelenlegi formájukban érvényben maradnak, akkor a NASA-ra eső részt közel 1 milliárd dollárral kell lefaragni. Ebben az esetben nem egészen világos, hogy a tervekből mit kényszerülnek feladni.

Az egyelőre távolról sem biztos tervekben egy 5-10 m átmérőjű, kb. 500 tonna tömegű kisbolygó befogása és elszállítása, majd meglátogatása szerepel, már a Föld környezetében. Az egész projekt a mostani becslések szerint legfeljebb 2,65 milliárd dollárból kijönne. (Videó: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021