Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

3,786 milliárd: meglesz a GMES uniós támogatása
(Rovat: A hónap száma, GMES - Copernicus - 2013.02.21 09:15.)

Jó hír az EU és az ESA közös távérzékelés-alkalmazási programja számára, hogy az Európai Tanács 3,786 milliárd eurót szánna rá a 2020-ig tartó következő költségvetési ciklusban.

A 2014-től kezdődő 7 éves időszakra vonatkozó uniós költségvetést természetesen az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia. Az összegből finanszírozzák az űrszegmensen (vagyis a felbocsátandó távérzékelő mesterséges holdakon) kívül a rendszert kiegészítő földfelszíni mérőhálózatot és az adatokon alapuló szolgáltatásokat. A GMES (Global Monitoring for Environment and Security) – más néven, az írásmódtól függően Copernicus vagy Kopernikus – program célja egy egységes, operatív, jó minőségű adatokkal dolgozó földmegfigyelő rendszer beindítása, mind környezetvédelmi, mind biztonsági célú alkalmazásokra, az európai döntéshozók segítésére. A remények szerint a rendszerbe fektetett költségvetési támogatás bőségesen megtérül, a nyomában keletkező új munkahelyek és a gazdasági növekedés révén.


A GMES keretében még az idén felbocsátandó első új űreszköz, a Sentinel-1A radaros távérzékelő hold. (Kép: ESA)

A mostani döntés értelmében növekedhet a kutatás-fejlesztésre és oktatási programokra jutó összeg is. A GMES szolgáltatásaiból a legtöbb hasznot a fenntartható fejlődéssel, a „zöld gazdasággal”, a környezetvédelemmel, a mezőgazdasággal, az egészségüggyel, a katasztrófavédelemmel kapcsolatos területek húzhatják majd. Az Európai Bizottság számára legutóbb készült tanulmány szerint a kontinensen 2030-ig 83 ezer új munkahely jön létre a GMES kiépítésének köszönhetően, és minden befektetett euró négyszeresen térül vissza.


A 2014-2020 között a GMES-re szánt összeg a már eddig erre a programra elköltött 3,4 milliárdhoz adódik hozzá. Az elmúlt több mint egy évtizedben a partnerek – az EU és az Európai Űrügynökség (ESA) – ennyit fektettek ugyanis a program megvalósításába. Ennek az oroszlánrésze, mintegy 2,4 milliárd a Sentinel műholdak és berendezéseik fejlesztésére és építésére ment el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024