Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hetvenöt művészi szépségű űrfelvétel
(Rovat: A hónap száma, A hét képe - 2012.12.10 07:15.)

A NASA látványos kötetben adott ki egy sor válogatott műholdképet. A könyv elektronikus változatban is hozzáférhető.

Sőt az iPad-re letölthető változat még azt is lehetővé teszi, hogy a műholdképekbe belenagyítson a felhasználó, valamint további információt kapjon a felvételekről vagy az azokat készítő műholdakról.


A könyv címlapja. A cím (Earth As Art, vagyis a Föld, mint művészet) egyben egy tipográfiai játékra is alkalmat ad, hiszen a Föld jelentésű angol szó (Earth) a középen tartalmazza a művészet jelentésű art szót. (Képek: NASA)

Az Egyesült Államok 1960-ban bocsátotta fel első földmegfigyelő mesterséges holdját. Ezek az elmúlt évtizedek során felbecsülhetetlen értékű adatokkal szolgáltak bolygónkról, s egyúttal megtanítottak bennünket másképp – eltérő nézőpontból és globális módon – tekinteni kozmikus otthonunkra. Az amerikai űrügynökség könyve a műholdképekből szépségük alapján válogat. A képek a szárazföldek, a vizek, a jégtakaró, a légköri jelenségek meglepő mintázatait, alakzatait, színeit mutatják. Mivel a műholdas érzékelők nem csak a látható fény tartományában érzékenyek, a felvételeket rendszerint hamis színezéssel látják el. Ez jól kiemeli az eltérő tulajdonságokat, többet mutat, mint amit szabad szemmel láthatnák, és így újabb esztétikai élményt is nyújt.


Kedvcsinálóul néhány képet is bemutatunk a 75-ből. Az első a Bering-tenger fölött levő alacsony felhőzetet ábrázolja az Aleut-szigeteknél (Landsat-7, 2000). A színek változatossága a különféle hőmérséklettel és a vízcseppecskék eltérő méretével lehet összefüggésben.

A könyvben az ábrázolt földi helyszínek betűrendjében összegyűjtött képeket az amerikai Landsat-5 és -7, Terra, Aqua és Earth Observing-1 (EO-1) műholdakkal készítették.


Hordalékkúp a Taklamakán homoksivatag déli peremén (Kína, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület). Az alakzat 60 km hosszú és 55 km széles (Terra műhold, 2002).

A 158 oldalas könyv pdf formátumban szabadon letölthető a NASA honlapjáról, mérete közel 11 Mbyte.


Byrd-gleccser, Antarktisz (Landsat-7, 2000). Az amerikai McMurdo kutatóbázis közelében található „jégfolyam” hamis színes képén a vörös foltok sziklakibúvásokat jeleznek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021