Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tíz éve repül az Aqua
(Rovat: A hónap száma, Időjárás és előrejelzése , Környezetünk védelme - 2012.05.09 07:15.)

A 2002 óta működő amerikai földmegfigyelő műhold képeivel, eredményeivel az Űrvilág híreiben is gyakran találkozhatnak.

Amikor 2002. május 4-én a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról egy Delta-2 rakéta tetején a magasba emelkedett az Aqua műhold, még nem lehettek biztosak benne, hogy a 3-5 évesre tervezett működési élettartamát kitölti-e a 2,9 tonna tömegű űreszköz. A NASA földmegfigyelő műholdja immár tíz éve kering és dolgozik a Föld körül, mind a hat fedélzeti tudományos műszeregyüttese hibátlanul működik.


A jubiláló Aqua földmegfigyelő műhold. (Fantáziakép: NASA)

Az Aqua a nevét a „víz” latin megfelelője után kapta, nem véletlenül. Készítésekor a fő cél a Földön található víz háromféle halmazállapotának – a légkörben levő vízpárának, az óceánok folyékony vizének és a sarkvidékek jégtakarójának – a megfigyelése volt. Az adatgyűjtéstől az időjárás-előrejelzés javulását és a klíma változásának jobb megértését várták. Mindezt, sőt ennél többet is teljesített az Aqua. Eddig mintegy 29 millió gigabájtnyi mérési adatot sugárzott le a Földre, amiből több mint 2000 tudományos publikáció született. Ezek többsége a MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszer, egy a látható és infravörös tartomány hullámhosszain érzékeny képalkotó berendezés adatain alapul. A tudományon túl még közvetlenebb hasznosításai, szolgáltatásai is kialakultak az Aqua műholdnak. Adatai alkalmasak egyes természeti jelenségek, katasztrófák megfigyelésére, előrejelzésére. Ilyenek például a viharok, porviharok, aszály. A MODIS berendezésnek különösen a tüzek detektálásában veszik nagy hasznát. Az elmúlt évtized során húszmilliónál is több aktív tűzfészket azonosítottak a Föld felszínén.

Az Aqua műhold 705 km magas, poláris napszinkron pályán kering. Az A-Train műholdegyüttes tagja, ami annyit tesz, hogy egy sor másik földmegfigyelő holddal együtt azonos alakú pályán, egymást szorosan követve keringenek. Ez azért hasznos, mert lényegében egyidőben figyelhetik meg a Föld ugyanazon területeit, lehetőséget adva a különböző típusú megfigyelések összevetésére, együttes értelmezésére. Az A-Train tagjai még az Aura, a CALIPSO, a CloudSat és a PARASOL.

A nemrég indított új amerikai földmegfigyelő műhold, a Suomi NPP fedélzetén olyan műszerek is repülnek, amelyek folytatni tudják az Aqua megfigyeléseit, ha az már nem lesz működőképes. Ugyanakkor mivel az idősödő űreszköz egyelőre nem mutatja a gyengülés jeleit, remélik, hogy akár még további tíz évig is szolgálatban maradhat.

Az Aqua műhold általunk is bemutatott korábbi eredményeiből, látványos felvételeiből a lap alján válogattunk.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021