Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ISS: az egymilliomodik fotó
(Rovat: A hónap száma, A hét képe , Az űrállomás és az USA - 2012.04.05 07:15.)

Elkészült a Nemzetközi Űrállomás történetének egymilliomodik fényképe.

E sorok írója számára ugyan nem teljesen világos, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fennállásának kezdete óta minden egyes fényképet hiánytalanul sorszámoztak-e, de nem is ez a lényeg. Inkább az, hogy a NASA hivatalos „könyvelése” szerint – a mozgóképeket nem számítva – most érkeztek el a jeles egymilliomodikhoz. A terjedelmes virtuális fényképalbumnak ez a darabja március 7-én készült, és március 27-én hozták nyilvánosságra. (A képet bemutató közleményben alkalmazott hasonlat szerint a teljes digitális fényképsorozat 319 egyrétegű DVD-lemezt töltene meg.)


A Föld, pontosabban a Tasmán-tenger fölött 386 km-rel keringve, 2012. március 7-én készített nevezetes egymilliomodik fénykép. (Kép: NASA; nagy méretben innen letölthető)

Nem meglepő, hogy a különleges sorszámú fotó a Föld egy részletét ábrázolja, az ISS valamelyik ablakából. A kép előterében két orosz űrhajó, egy Szojuz (középen, közelebb) és egy Progressz (jobbra, távolabb) takarja el a kilátás egy jelentős részét. A zöldes szín a sarki fénynek köszönhető. Aki nem ismerné fel, annak álljon itt segítségül a leírás: a fénykép az Új-Zéland déli szigetének legdélibb csücskétől nyugatra fekvő vidéket ábrázolja.

A kép egy gyors egymásutánban felvett sorozat egyik tagjaként készült. Hogy éppen melyik űrhajós exponált, az nem egyértelmű. Az ISS 30. számú személyzete jelenleg hat főből – három orosz, két amerikai és egy holland űrhajósból – áll. Közülük az amerikaiak, Donald Pettit és Daniel Burbank dolgozott a felvételsorozaton, így kettőjük közül valamelyiké a dicsőség.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024