Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

1,25 milliárd euró új meteorológiai holdakra
(Rovat: A hónap száma, Meteosat , Időjárás és előrejelzése - 2012.02.27 07:15.)

Az ESA ekkora értékben kötött megállapodást a harmadik generációs Meteosat műholdak gyártására. Közülük az első 2017-ben indulhat. A rendszert legalább 2037-ig működésben tudják tartani.

A szerződés tárgya összesen hat űreszköz, amelyek majd geostacionárius pályáról segítik az időjárás előrejelzését. A műholdépítés fővállalkozója a Thales Alenia Space vállalat lesz. A sorozat neve Meteosat Third Generation (MTG), vagyis a Meteosat holdak harmadik generációja. Az új eszközök biztosítják majd a folytonosságot a jelenleg már működő és addig még indítandó európai meteorológiai holdakkal, a tervek szerint legalább 2037-ig. Az európai műholdas meteorológiai programot az Európai Űrügynökség (ESA) és a kontinens erre szakosodott szervezete (European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites, EUMETSAT) közösen irányítja. Az ESA feladata maguknak az űreszközöknek a kifejlesztése, elkészítése és felbocsátása. Az EUMETSAT hatásköre a rendszer üzemeltetése, a földi hálózat fenntartása. Az ESA és az EUMETSAT együttműködése egy 1977-ig visszanyúló sikertörténet: akkor indult az első Meteosat. Jelenleg a második műholdgeneráció (Meteosat Second Generation, MSG) tagjainál tartanak, és ugyancsak használnak alacsonyabb, poláris pályákon keringő holdakat (MetOp). Az MSG holdak közül kettő üzemel, a harmadik idén nyáron indul egy Ariane-5 rakétával. A kifutó generáció utolsó darabja, a negyedik MSG műhold 2014-ben repülhet.


Egy MTG-I (elöl) és MTG-S műhold (hátul), a Föld körül keringve, az Egyenlítő fölött, a 10° keleti és 10° nyugati hosszúság közötti tartományban.

A hat megépítedő MTG műhöld közül négyen képalkotó berendezések repülnek (MTG-I), kettőnek a fő feladata pedig a légkör összetételének mérése, szondázása lesz (MTG-S). 2017-ben először egy MTG-I, majd 2019-ben az első MTG-S műhold pályára állítását tervezik. Utána néhány éves eltolódással következnek a többiek, hogy folyamatosan lehessen figyelni Európa (és Afrika) területét a megfelelő geostacionárius pozícióból.

A szerződés pénteki aláírását mintegy két éves (űr)politikai kötélhúzás előzte meg. A fő kérdés az volt, hogy ki kapja majd a munkát. A finanszírozásból a legnagyobb részt vállaló államok – Franciaország és Németország – nyilván szerettek volna minél nagyobb szelethez jutni a tortából. 2010 márciusában az ESA a francia központú Thales ajánlatát fogadta el a német Astriuméval szemben. A németek ezután a nagyobb értékű ipari beszállítási lehetőség érdekében kezdtek el lobbizni. A Thales egyik alvállalkozója a brémai OHB System, amely a két MTG-S holdért lesz felelős. Az ezekre kerülő, a légkör vízgőztartalmát mérő infravörös szonda a müncheni Kayser Threde vállalatnál készül. Ugyancsak az OHB System szállítja mind a hat műholdplatformot. Ezek három tengelyre stabilizált űreszközök lesznek, ellentétben a korábbi, henger alakú Meteosat holdakkal, amelyeknek a térbeli irányát a hossztengely körüli forgatással stabilizálják.


Egy MTG-I műhold, amely 16 sávban érzékeny kamerát visz majd magával, és minden 10 percben készít felvételt a Földről. Lehetőség lesz egyes kiválasztott területek nagyobb térbeli és időbeli felbontású megfigyelésére is. Az űreszközökről villámmegfigyelést is végeznek, és fel lesznek szerelve a műholdas kereső és mentőrendszer rádiós adó- és vevőegységeivel is. (Fantáziaképek: ESA / P. Carril)

A munka felosztásánál igyekeztek alkalmazni az ESA egyik alapelvét, miszerint az űripari megrendeléseket lehetőség szerint a tagországok költségvetési hozzájárulása arányában osztják fel. A Thales Alenia Space, mint fővállalkozó végül meg tudta úgy szervezni a konzorciumot, hogy az országonkénti elosztási szabály is teljesüljön. Eddig egyébként minden Meteosat műholdat a Thales Alenia Space vezetésével gyártottak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024