Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mars500: közeledik a legérdekesebb szakasz
(Rovat: A hónap száma, Orosz űrtervek , Kontinensünk hajósai - 2011.01.26 07:15.)

A moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet (IBMP) kísérleti központjában egyre fokozódik a feszültség: már csak néhány nap, és az „első űrhajósok leszállnak” a Mars bolygó felszínére.

Közel 40 évvel Neil Armstrong és Buzz Aldrin első Holdra szállása után a Mars500 program keretében nemzetközi legénység készülődik arra, hogy – habár csak szimuláció keretében, de – elsőként lépjenek a Vörös Bolygó felszínére.


3D-s szimulációs gyakorlat a Mars megközelítésére a Mars500 program indulásakor, még 2010. június 15-én.

A kísérleti program indulása óta eltelt több, mint 230 napban a résztvevők folyamatosan végezték az előírt napi rutinfeladataikat, élték mindennapjaikat. A szigorú előírásoknak eddig mindannyian eleget tettek, különösebb probléma nem merült fel az „utazás”során. Tekintettel arra, hogy a program nem engedi meg a rövid eltávozásokat sem, az egyéb ünnepek mellett 2010-ben a karácsonyt és a Szilvesztert is kénytelenek voltak együtt eltölteni. De az elküldött képek és videofelvételek szerint a csapat ezt az akadályt is sikeresen vette, és igen vidámra sikeredett eseményekről számolhattak be.


Újévi ünnepség és a saját készítésű karácsonyfa. (Képek: IBMP)

Az európai résztvevők legutóbbi angol nyelvű beszámolóját az ESA Mars500 honlapján olvashatják.

A tervek szerint az űrhajó 2011. február 1-jén érkezik meg a bolygóhoz. A szimuláció ezen fázisában az űrhajókomplexum keringési pályára áll a Mars körül, majd kinyitják a leszálló egységként szolgáló EU-50 jelű modult. A felszínre leszálló legénység 3 tagjának közel két hét alatt kell átköltöznie ide, majd február 12-én kezdhetik meg a szétkapcsolást és a leszállás szimulációját. A leszállás szoftveres szimulációja után a valóságban egy homokkal és kövekkel kialakított, Mars-felszínt utánzó egységbe lépnek majd ki az űrruhába beöltözött űrhajósok, ahol több napig tartó felszíni munkát végeznek. A legénység az előzetes program szerint felváltva, kettesével végez majd felszíni kutatást, robotos felderítést, miközben harmadik társuk a leszállóegységből segíti munkájukat.

Hogy jobban érzékeltessük azt a várható látványt, ami egy későbbi valós utazás során a majdani űrhajósok szeme elé tárulhat, az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express űrszondája által készített rövid felvételsorozatot mutatunk be. A videót az ESA munkatársai a szonda VMC kamerája által készített 600 képből állították össze. A felvételek a 8194. keringést mutatják be, 2010. május 27-én.

A felvételeken jól látható, hogy az elnyúlt pályán keringő szonda a megközelítés során Kepler második törvénye értelmében egyre gyorsul, majd amint túljut a bolygóközeli szakaszon, ismét lassul. A felvételsorozat első részében a Mars hatalmas vulkánjai és a közeledő déli pólus láthatók, majd a rövidített sötét oldali keringés után a bolygó északi pólusát fedezhetjük fel a felvételeken. Röviddel azután, hogy megérkezünk a napos oldalra, és a pólus felett repülünk el, a lassuló szonda már az egyenlítő fölött kering. Eközben a videó legvégén felülről lefelé mozogva láthatjuk a Mars egyik holdját, a Phobost és az árnyékát is, ahogy fekete foltként elsuhannak. A jövőben a Marsra valóban eljutó űrhajósok szeme elé hasonlóan lenyűgöző látvány tárulhat majd.

Borisz Morukov, a kísérlet vezetője, volt űrhajós szerint a Mars500 legénysége egyelőre jól motivált, bár már látszanak rajtuk a fáradtság első jelei. Újságíróknak adott interjújában elmondta azt is, hogy amint a leszállás és a felszíni munka véget ér, a legénység visszaköltözik az anyaűrhajóba. Az azután következő szimulált, igen hosszú visszaút során a motivációs szint változása miatt még adódhatnak problémák. A várhatóan jelentkező fáradtság, a monotónia és a tudat, hogy a küldetés már a végéhez közeledik, könnyen okozhat nagyobb nehézségeket is, mint eddig, így a kísérlet még hozhat negatív eredményeket.

A hat fős személyzet azonban egyelőre jól teljesít. Jól tűrik a telefon, a televízió, a közvetlen hírek, a család és a barátok hiányát, és az egyre növekvő kommunikációs csúszás sem okozott még különösebb gondot. Egyedüli kapcsolatuk a Földdel a kontrollszoba, ahol a megfigyelő személyzet dolgozik. Ezen kívül az Interneten keresztül nyílik lehetőségük a külvilággal történő kommunikációra, ahol levelezhetnek, és az érdeklődőknek is válaszolhatnak a feltett kérdésekre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024