Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb holdi relészonda
(Rovat: A Holdnál, Artemis - 2022.07.16 07:15.)

Az ESA Lunar Pathfinder adattovábbító relészondája a Hold poláris vidékén és túlsó oldalán dolgozó küldetésekkel lesz hivatott rádiókapcsolatot biztosítani.

Az ESA és a NASA megállapodása alapján a szondát amerikai magánrakétával indítják, a megállapodás pedig a két fél illetékesei szerint erősíti az Artemis program megvalósításában a transzatlanti kapcsolatokat. A Lunar Pathfindert az ESA támogatásával a brit SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd.) cég fejleszti, ez lesz az első lépés a Hold körüli műholdakkal dolgozó holdi kommunikációs és navigációs hálózat, a Moonlight kiépítése irányában.

A közelmúltban aláírt megállapodás értelmében a Lunar Pathfindert a NASA a kereskedelmi holdi szállítási programja (Commercial Lunar Payload Services, CLPS) keretében, amerikai hordozórakétával fogja felbocsátani. Ellentételezésképpen az ESA a szondával kommunikációs szolgáltatást nyújt a NASA számára. A relészondát egy tavalyi szerződés értelmében az azt építő SSTL üzleti alapon fogja működtetni.

A szonda felbocsátására és Hold körüli pályára juttatására a NASA a CLPS programban közreműködő cégek valamelyikét fogja kiválasztani. A szóba jövő CLPS partnerek többek közt a következők: Astrobotic, Blue Origin, Ceres Robotics, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Intuitive Machines, Lockheed Martin, Masten Space Systems, Moon Express, Orbit Beyond, Sierra Space, SpaceX és Tyvak Nano-Satellite Systems.


A Lunar Pathfinder relészonda. (Fantáziarajz: SSTL)

A 280 kg tömegű Lunar Pathfinder erősen elnyúlt (nagy excentricitású, HEO, azaz highly elliptical) pályán kering majd a Hold körül, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb időt töltsön a Hold poláris területei és túlsó oldala látóterében, és így rádiókapcsolatot biztosítson a földi antennákkal egyáltalán nem vagy alig elérhető területen dolgozó küldetések számára. (Pályája tehát lényegesen eltér majd a Hold eddigi egyetlen kommunikációs relészondája, a 2018 óta üzemelő kínai Csüecsiao pályájától, amely a Föld–Hold-rendszer L2 Lagrange-pontja környezetében tartózkodik. – B.E.)

Az Artemis megállapodás keretében ESA több eszközzel is részt vesz a program megvalósításában. Az ESA készíti az űrhajósokat az elképzelések szerint a Holdra szállító Orion űrhajóhoz azt a kiszolgálómodult (műszaki-hajtómű egységet), amelynek feladata az elektromos energiával, vízzel és levegővel való ellátás, a hőmérséklet-szabályozás, az űrhajó manőverezése lesz. Az ESA a programhoz kapcsolódóan részt vesz a Lunar Gateway platform megvalósításában, nevezetesen európai cégek építik meg az üzemanyagtöltést, infrastruktúrát és távközlést biztosító rendszert, röviden az ESPRIT (European System Providing Refueling, Infrastructure and Telecommunications) modult. Ellentételezésként a NASA három repülési lehetőséget biztosít az ESA űrhajósai számára a Gateway-re. A most elhangzott bejelentés szerint a NASA segítségével egy európai űrhajós akár a Holdra is eljuthat, de ez egyelőre csak elvi lehetőség, döntés még nem született.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023