Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai mozaik – 2021. október (1. rész)
(Rovat: A Holdnál, Navigáció és térképészet - 2021.11.05 06:15.)

Havi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Kétrészes sorozatunk első részében képzeletben a Hold térségébe látogatunk el.

Az Olasz Űrügynökség (ASI) és az olasz Quascomm nevű cég együttműködik az amerikai NASA-val a NEIL nevű projektben, melyben a Hold környezetében és felszínén fognak műholdas navigációs teszteket végezni. A NEIL (Navigation Early Investigation on Lunar Surface) nevű projekt a NASA holdi kereskedelmi szállítási szolgáltatás (NASA Commercial Lunar Payload Service) küldetéseihez kapcsolódik. A NEIL keretében, legkorábban 2023-tól a résztvevők automatikus szondák landolását támogatnák, pl. a Válságok tengerén (Mare Crisium). A NEIL a LuGRE (Lunar GNSS Receiver Experiment) alrendszere, annak integráns része lesz.


A NEIL lesz az első olyan típusú teszt, amelyben immár a Föld felszínétől 400 ezer km-re tesztelik a GPS és Galileo műholdak működését. (Korábban a NASA eljutott 200 ezer km-ig…) A projekt keretében a Quascomm fejleszti ki azt a kétfrekvenciás és kétkonstellációs GNSS vevőt, melyet először majd 2022-ben próbálnak meg használni az amerikai Blue Ghost (képünkön) landeren, a Föld körüli pályán, a Földtől a Holdig, és ha minden jól megy, akkor a Hold körüli pályán és a landolásnál is. A huszonezer km magasan a Föld felett keringő és antennáikkal a Föld nevű bolygó felé néző GNSS holdak (pl. GPS vagy Galileo) jelei a Hold környezetében már annyira gyengék, hogy igen speciális erősítőkre és algoritmusokra lesz szükség.

Az európai Airbus Ventures október 26-án jelentette be, hogy újabb pénzt pumpál az iSpace nevű, Hold-landereket fejlesztő startup cégbe, melynek tőkéje így már eléri a 200 millió dollárt. A most befektetett összeg legnagyobb részét az iSpace „Series 2” típusú leszállóegysége harmadik (legkorábban 2024-ben induló) példányának fejlesztésére és építésére fordítják. Az Airbus Ventures ma már egy globális cég, melynek Toulouse-ban, Tokióban, valamint a Szilícium-völgyben vannak irodái.


Október 29-én jelentették be, hogy a Plus Ultra Space Outpost (Plus Ultra, Spanyol- és Németország) első Hold-orbiterét a Rocket Factory Augsburg (RFA, Németország) állíthatja pályára, legkorábban 2023-ban. Az űreszközt geostacionárius átmeneti pályára küldik, ahonnan a Hold körüli pályát majd saját „villanyhajtóművével” éri el. Ez a (kísérleti) Hold-orbiter lesz a Plus Ultra első Hold körüli űreszköze, egyben Harmony nevű „CIS-Lunar” konstellációjának (képünkön) első tagja. (Ezen túl ez az űreszköz lehet az első magán Hold-orbiter…) A Harmony nagysebességű adatátviteli és navigációs szolgáltatásokat fog nyújtani az arra igényt tartó orbitereknek, landereknek és rovereknek – akár a Hold pólusvidékén, vagy a túloldalán. A legoptimistább forgatókönyv szerint a Harmony akár már 2024-ben megkezdheti szolgáltatását.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024