Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Astrobotic viheti a VIPER-t
(Rovat: A Holdnál - 2020.06.15 06:15.)

Hét pályázó közül ők nyerték el a NASA megbízását, hogy 2023-ra eljuttassák a rovert a Hold felszínére.

A VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) lesz a NASA első automata holdjárója. Feladata az emberes expedíciók előkészítéseként megvizsgálni a Hold déli poláris vidékének környékét, mindenekelőtt vízjég után kutatni az égitest felszínén. A VIPER programjáról, műszerezettségétől tavaly novemberben részletesen is írtunk. Az akkori cikket újraolvasva feltűnhet, hogy 2022 vége helyett immár 2023 végi indításról van szó.

Az amerikai űrhivatal kereskedelmi alapon szerveződő holdkutatási programja (Commercial Lunar Payload Services, CLPS) keretében arra feljogosított 14 cég közül a VIPER Holdra szállítására 7 pályázott. A kevés híján 200 millió dolláros megbízást a pittsburgh-i székhelyű Astrobotic nyerte el. A CLPS lényege, hogy a NASA – ahelyett, hogy saját űrszondákat fejlesztene a feladatokhoz – a tudományos berendezéseit magánfejlesztésű űreszközök közreműködésével küldi el a Holdra.


Az Astrobotic Griffin nevű holdi leszálló űrszondája, rajta a NASA 450 kg-os VIPER holdjárójával a tervek szerint 2023 vége felé érkezne az égitestre, a déli pólus közelében. A VIPER-t 100 napos működési élettartamra tervezik. (Kép: Astrobotic)

Kicsivel több mint egy éve az Astrobotic ott volt az első kiválasztott CLPS vállalatok közt is. A NASA műszereit Peregrine nevű szondájukkal vinnék a Holdra 2021-ben, a United Launch Alliance most fejlesztés alatt álló Vulcan rakétájának bemutatkozó indítása alkalmával. A VIPER-t szállító következő leszálló szondát, a Griffint ennél nagyobb méretűre tervezik, a hordozórakétával kapcsolatban még nem született döntés.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024