Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felgyorsított Hold-terv
(Rovat: A Holdnál, Amerika hordozórakétái , Orion, Ares, SLS - 2019.04.01 07:15.)

Nagy nyilvánosságot kapott, hogy az amerikai alelnök szerint 5 éven belül újból embereket küldenek a Holdra.

Mike Pence, aki egyben a Nemzeti Űrtanács (National Space Council) vezetője is, a március 26-án tartott ülésük után jelentette ki, hogy az Egyesült Államok űrhajósai 2024-ig visszatérnek a Hold felszínére. Ez a korábban érvényes tervekhez képest mintegy 4 éves gyorsítást jelentene.


Mike Pence egy 2017-es szereplése alkalmával, a NASA Johnson Űrközpontjában. (Kép: NASA / Robert Markowitz)

Beszédében Pence felszólította a NASA-t, hogy minden lehetséges eszközzel a Holdra való visszatérés öt éven belüli megvalósításán dolgozzon. Ehhez magánfejlesztésű űreszközöket, a hagyományostól eltérő konstrukciójú szerződéseket is felhasználhatnak. Különösen az SLS (Space Launch System) hordozórakéta fejlesztésének további késlekedéséről érkező friss hírek fényében érdekes, hogy mind Pence, mind a NASA vezetője, Jim Bridenstine szerint a készülő nehézrakéta alapvető szerepet fog játszani a kitűzött célok elérésében. Pence említést tett arról is, hogy adott esetben meg kell szabadulni azoktól a szerződéses partnerektől, akik nem jól teljesítik vagy nem a határidőre végzik a feladataikat – itt valószínűleg a Boeingre gondolt, akik az első rakétafokozat fejlesztéséért felelősek, s a késlekedésük miatt az SLS valószínűleg 2021 előtt nem mutatkozhat be. A NASA most a munkák felgyorsításának lehetséges módjait tanulmányozza.

A Holdra való gyors visszatérésről szóló bejelentés sokféle visszhangra talált az amerikai űripari vállalkozások és űrszervezetek körében, a kitörő lelkesedétől a teljes zavarodottságig terjedő skálán. Az Orion űrhajó építésének fővállalkozója, a Lockheed Martin természetesen üdvözölte az új elképzelést. Közleményükben egy feszített tempóval, de elérhető határidőről beszéltek. A Holdra való mihamarabbi visszatérés pedig ugródeszka lehet a Hold, majd a Mars emberes kutatásának új korszakához. A SpaceX-et vezető Elon Musk fantáziáját a kereskedelmi alapon történő fejlesztések iránti igény mozgatta meg. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szerinte a cég következő generációs hordozórakétája és Starship űrhajó is készen lehet a Holdon való landolásra 2024-ig.

Volt olyan űripari csoportosulás (Coalition for Deep Space Exploration), akik azért józan óvatosságra is intettek a tervekkel kapcsolatban. Miközben általában támogatásukról biztosították az emberes űrrepülés számára kitűzött következő nagy cél, a Holdra való visszatérés elérésének felgyorsítását minden szükséges eszközzel, emlékeztettek arra, hogy ehhez komoly erőforrásokra is szükség lesz. A Kongresszus tagjai egyébként, akiknek majd az erőforrásokat meg kell szavazniuk a költségvetésből, a bejelentést követően viszonylag csendben fogadták a Pence alelnök által a közvélemény elé tárt merész terveket.

Az emberes holdraszállás menetrendjének ilyen mértékű felgyorsítása az anyagiakon túl más kérdéseket is felvet. Mi lesz például az ezt előkészítő automata űrszondás küldetésekkel? Különösen azok után tűnik jogosnak a kérdés, hogy Pence bejelentése szerint a következő amerikai űrhajósok a Hold déli pólusvidéke környékén érnék majd el a felszínt. Ott az eddigi, a Hold körüli pályáról távérzékelési módszerekkel végzett kutatások szerint vízjégkészletetek vannak, s emiatt egyértelmű a helyszín tudományos, gazdasági és stratégiai potenciálja. A tényleges körülményekről azonban még vajmi keveset tudunk. Sürgősen szükségesek volnának helyszíni vizsgálatok, mielőtt még emberek tennék a lábukat a Hold déli sarkvidékére.

A tudományos közösségben sokan vannak olyanok is, akik eleve megkérdőjelezik, hogy egy ilyen komplex emberes küldetést tető alá lehetne hozni ennyire rövid határidővel. Mindenesetre a bejelentett 5 év már nincs is olyan messze: hamarosan mindenki megláthatja, mi valósul meg a mostani tervekből...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021