Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Interaktív térkép a Holdról
(Rovat: A Holdnál, A hét képe - 2014.03.22 08:15.)

Pontosabban az északi pólus vidékéről, az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételei alapján.

A NASA által a napokban nyilvánosságra hozott mozaik összesen 10 581 egyedi felvételből állt össze, a 2009 júniusában indított Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) négy éven át gyűjtött „terméséből”. A nagyítható térkép a Holdnak a 60°-os északi szélességtől északabbra fekvő területeit ábrázolja. Egy képpont 2 m-es felszíni felbontásnak felel meg.


(Kép: NASA / GSFC / Arizona State University)

A látványos mozaik 2,54 millió négyzetkilométernyi területet fed le, képmérete 680 gigapixel. Elkészítéséhez a Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) műszeregyüttes keskeny látószögű kamerájának (Narrow Angle Camera, NAC) felvételeit a lézeres magasságmérő (Lunar Orbiter Laser Altimeter, LOLA) 30 m-es felbontású digitális terepmodelljére vetítették.

A képi adatbázis lehetővé teszi, hogy virtuálisan felkereshessünk krátereket és más látványos felszíni alakzatokat. Az eligazodást a feliratozás segíti. Egyes érdekesnek ígérkező „látnivalókhoz” – például frissen keletkezett kráterekhez vagy a GRAIL szondák becsapódási helyeihez – egy kattintással elnavigálhatunk.

Az LRO 2009 júniusában indult. A Hold körüli pályára állás után kezdetben körpályán keringett, majd mintegy két és fél év elteltével pályáját elnyúltabbá alakították. Minden keringése során elrepült a pólusok fölött. Holdközeli pontja a déli, míg legnagyobb távolsága az északi fölé esett. A magasságnak köszönhetően a kamerák látómezejébe északon nagyobb kiterjedésű felszíndarabok estek bele, így sikerült mostanra összeállítani a holdtérkép-mozaikot. (Az állandó árnyékban és így mindig sötétségben levő kráterbelsőkről természetesen ne keressünk felvételeket.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023