Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Apály és Dagály
(Rovat: A Holdnál - 2012.01.18 14:15.)

Új nevet kaptak a NASA holdszonda-ikrei, a Hold körül Szilveszter és Újév napján pályára állt GRAIL-A és GRAIL-B.

Az égi kísérőnk gravitációs erőterét feltérképezni hivatott űrszondapár elnevezésére az Egyesült Államokban pályázatot hirdettek, amelyen iskolás diákok indulhattak javaslataikkal. A tavaly októberi felhívás nyomán a versenybe közel 900 osztályból összesen több mint 11 ezer diák kapcsolódott be. A NASA tegnap ünnepélyesen kihirdette a győztes elnevezéseket.

A bírálóknak a legjobban egy montanai iskola 4. osztályos tanulóinak ötlete tetszett. Ezért a két GRAIL űrszonda neve ezentúl Ebb és Flow lesz, vagyis magyarul Apály és Dagály. A két névben az a szellemes, hogy utal a Hold tömegvonzásának nap mint nap megfigyelhető földi hatására, s így közvetve emlékeztet az űrszondák tudományos céljára, a holdi gravitációs tér felmérésére.

A GRAIL-A és -B (pontosabban most már az Apály és Dagály) szeptember 10-én startolt Delta-2 rakétával. Jelenleg fokozatosan csökkentik pályamagasságukat a Hold körül. A kb. 55 km-t elérve, március 8-án kezdik, és a tervek szerint nyárig folytatják méréseiket.

A szondák fedélzetére felkerültek olyan kamerák is, amelyeknek a célja az iskolás gyerekek érdeklődésének felkeltése a Hold, az űrkutatás, a műszaki és természettudományok iránt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024