Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az LRO első képei a régi holdi leszállóhelyekről
(Rovat: A Holdnál, Az Apollo holdprogram , Holdraszállás 40 - 2009.07.17 19:30.)

Ma nyilvánosságra hozták a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának első olyan nagyfelbontású felvételeit, amelyeket korábbi Apollo leszállóhelyekről készített.

Mint korábban már írtunk róla (ld. a lenti első linket), most először jutott el a Holdhoz olyan űreszköz, amelynek az alacsony pályája és főképp a fedélzeti kamerája lehetővé teszi, hogy felismerhetők legyenek a Holdon hagyott, ember készítette eszközök, vagy legalább azok hosszúra nyúlt árnyékai. Az LRO keskeny látószögű kamerájának legjobb felszíni felbontása kb. fél méteres lesz. A szonda egyelőre még nem érte el a végleges, a felszín felett 50 km-rel húzódó pályát, egyelőre magasabban repül, ezért a később készítendő képek lineáris felbontása is javulni fog még.

Az LRO indítása sokat késett. Az eredeti elképzelések szerint az első holdraszállás 40. évfordulójának idejére már számos ilyen nagyfelbontású felvételnek kellett volna készülnie. A különleges évforduló miatt mégis minden erőfeszítést megtettek, hogy legalább néhány előzetes kép mégis „határidőre” elkészülhessen. Ezeket a július 11-15. között készült felvételeket hozták ma, július 17-én nyilvánosságra a NASA-nál. (A még hiányzó kép az Apollo-12 leszállóhelyéről heteken belül elkészül.)


Apollo-11 leszállóegység (Lunar Module, LM) - Eagle. A kép szélessége 282 m.


Apollo-15 LM - Falcon. A kép szélessége 384 m.


Apollo-16 LM - Orion. A kép szélessége 256 m.


Apollo-17 LM - Chaleenger. A kép szélessége 359 m.


Apollo-14 LM - Antares. Balra a tudományos műszerek, sőt az űrhajósok által a talajon hagyott nyomok is kivehetők, hála a kedvező megvilágítási körülményeknek. (Képek: NASA / GSFC / Arizona State Univ.)

Az évfordulós eseménysorozat keretében az amerikai űrhivatal az elmúlt napokban közzétette azt a restaurált videófelvételt (pontosabban annak néhány részletét) is, amelynek az alapanyagát az Apollo-11 holdraszállásának élő televíziós közvetítése szolgáltatta. A film Armstrong és Aldrin történelmi holdsétájának néhány fontos mozzanatát idézi vissza. A film restaurálási munkái tovább folynak, a teljes HD formátumú végeredményt idén szeptemberre ígérik.


Egy képkocka az amerikai zászló felállítását megörökítő videófelvételből. (Kép: NASA)

A NASA „ünnepi” honlapján, a www.nasa.gov/apollo40th címen, rengeteg más kapcsolódó információ, hang- és képanyag is fellelhető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021