Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az LRO első képei a Holdról
(Rovat: A Holdnál - 2009.07.04 09:00.)

Elküldte bemutatkozó felvételeit az új amerikai űrszonda. A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) június 23-án érte el a Holdat.

Az szondán egy kis felbontású, de nagy látószögű kamera (Wide Angle Camera) és egy nagy felbontású, de egyszerre csak kisebb területről képet alkotó kamera (Narrow Angle Camera) található. A kamerarendszert június 30-án hozták működésbe, tökéletesen működik, s most nyilvánosságra hozták az első, egyelőre még kalibrációs célú holdfelvételeit is.
A fenti áttekintő kép egy 3,5 km széles és 14 km hosszú részletet mutat a Hold felszínéből, a 34,4° déli szélesség és 6° nyugati hosszúság környékén. Alul a két megjelölt, 1,4 km széles részlet kinagyítva látható. A felvételeken megkülönböztethető legkisebb alakzatok 3 m-esek. (Képek: NASA / Goddard Space Flight Center / Arizona State University)

Az első képek a terminátor (a holdi nappal és éjszaka határvonala) közelében készültek, a Felhők tengerétől (Mare Nubium) délre, néhány kilométerre a Hell-krátertől (amit a 18. században élt híres magyar csillagászról, Hell Miksáról neveztek el). Az alacsony napállás, a hosszú árnyékok miatt a terület sokkal barátságtalanabbnak látszik, mint amilyen valójában. A terep hasonlít ahhoz, amit az Apollo-16 utasai 1972-ben biztonságosan bejártak.

Ahogy a Hold elfordul az LRO pályája alatt, úgy fogja tudni a szonda fényképezni a Hold felszínének egyre nagyobb részét. A szonda másik hat műszerének a beüzemelése is elkezdődött. Az LRO egyelőre elnyúltabb, átmeneti ellipszispályán kering. Ha majd minden tudományos berendezés jól működik, augusztusban éri el végleges, a felszín fölött 50 km-rel húzódó poláris pályáját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023