Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Árvíz Olaszországban
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen , Időjárás és előrejelzése - 2023.05.20 07:15.)

A heves esőzések május elején pusztító villámárvizet okoztak Olaszország Emilia-Romagna tartományában.

Egyes területeken 2023. május 2–3-án a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 20 centimétert. Sajtóhírek szerint az árvíz legalább két ember halálát okozta, százakat kellett kitelepíteni és a vasúti közlekedésben is károk keletkeztek. Nem kevesebb mint 13 folyó vízszintje érte el az árvízi riasztási magasságot, a legsúlyosabb helyzet a Ravenna megyei Lamone folyónál alakult ki, ott a vízszint 24 óra alatt 10 métert emelkedett, Faenza közelében pedig a folyó gátja is átszakadt.

A legsúlyosabban érintett térségről néhány nappal az áradás előtt, illetve után a NASA Landsat műholdjai készítettek felvételt az OLI, illetve OLI–2 műszerükkel. Az április 26-i felvételt a Landsat–9, míg a május 4-i képet a Landsat–8 készítette. Mindkét felvétel hamisszínes, ezért a víz sötétkéknek, a növényzet zöldnek, a csupasz föld pedig barnának látszik.


A Landsat–9 OLI–2 műszerével néhány nappal az árvíz előtt, 2023. április 26-án készült kép a Lamone folyó egy szakaszáról. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)


A Landsat–8 (OLI) felvétele ugyanerről a területről az árvíz utáni napon, 2023. május 4-én. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A Ferrarai Egyetem professzora, Paolo Billi az olasz folyók hidrológiáját és üledékszállítását vizsgálja. Bár az idei áradás valóban pusztító erejű volt, azonban Billi jelezte, hogy az ilyen áradások nem szokatlanok Emilia-Romagna tartományban, mint ahogy Olaszország más területein sem. Megállapítása szerint a villámárvizek gyakorisága nőtt az elmúlt két évtizedben, a mostani esemény pedig illeszkedik a sorba. Az események jellemzője a több órán át tartó heves esőzés, amely azonban néha csak egészen kis területre koncentrálódik. A 24 óra alatt lehulló csapadék az éves mennyiség akár 25–50 százalékát is kiteheti. Sok esetben a negatív hatásokat fokozza a városiasodás és a folyók gátak közé szorítása. A sok csapadék és a folyók megáradása miatt a folyók a szokásosnál sokkal több hordalékot szállítanak, amint az a torkolataik környékéről készült felvételen látható.

Az árvíz ellenére a területre jutó víz mennyisége elmarad a korábbi évek átlagától. Tavaly nyáron Emilia-Romagnát súlyos aszály sújtotta, a hőmérséklet pedig a megszokottnál magasabb volt, ezért a folyók vízszintje aggasztóan csökkent, vízhiány lépett fel. A Pó vízszintje 2022 nyarán ugyancsak vészesen alacsony volt, és bár a mostani árvizek idején 1,5 métert emelkedett, összességében a hóolvadásból származó víz mennyisége tavaly és idén is jelentősen elmaradt az átlagostól.


A Landsat–8 (OLI) 2023. május 4-én készített felvétele az Adriai tenger partvidékének arról a szakaszáról, ahol a megáradt és nagy mennyiségű hordalékot szállító folyók a tengerbe ömlenek. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024