Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nyomok a jégen
(Rovat: A hét képe - 2023.05.06 08:15.)

A furcsa nyomokat a Landsat–9 fényképezte le egy befagyott fjord jegén, Grönland déli részén.

A Grönlandról készült űrfelvételeken nem sok nyomát látni az emberi tevékenységeknek. A nagy városok éppúgy hiányoznak, mint a mezőgazdasági művelés szabályos táblái, hiszen a sziget legnagyobb részét vastag jégtakaró borítja. A sziget déli részén azonban az egyik jéggel borított fjord jégtakaróján emberi tevékenységre utaló jeleket lehet észrevenni a közelmúltban készült Landsat-felvételen.


A NASA Landsat–9 műholdja az OLI-2 műszerrel 2023. március 13-án készítette a felvételt a Grönland déli részén található Tunulliarfik-fjordról. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A képet 2023. március 13-án a NASA Landsat–9 műholdja készítette az OLI–2 (Operational Land Imager) műszerrel a Tunulliarfik-fjordról (Eriksfjord, amely ezt a nevét Vörös Erik viking hajósról, Grönland felfedezőjéről kapta). A képet pánkromatikus élesítéssel javították. A pánkromatikus élesítés azt jelenti, hogy az egyik pánkromatikus, azaz fekete-fehér sáv nagy felbontású részleteit egyesítik más (általában csak a látható fény tartományába eső) sávok kisebb felbontású színes információjával. A Landsat–7 és –8 spektrális sávjai például 30 méter felbontásúak, a pánkromatikus sáv viszont 15 méter felbontású. Az információk egyesítésével a színes kép nagyobb felbontásúvá tehető.

A felvétel készítésekor a fjord vizét egybefüggő tengeri jég borította, jégen egyenes vonalak váltak láthatóvá, amelyek a fjord két partján fekvő Narsarsuaq és Qassiarsuk településeket kötik össze, de a fjord hosszában futó vonalak is megfigyelhetők. A NASA Goddard Űrközpont Krioszféra Tudományok Laboratóriumának munkatársai a felvételt megvizsgálva kétséget kizáróan bizonyították, hogy a vonalak nem természetes eredetű repedések a jégen, hanem emberi tevékenység nyomai. Megállapították azt is, hogy a vonalak, legfőbbképpen azok, amelyek mentén hurkok is láthatók, járművek, valószínűleg hómobilok nyomai. A parti település lakói közlekedés vagy vadászat céljából mentek járműveikkel a jégre.A fenti kép két kinagyított részlete. (Képek: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A Narsarsuaq és Qassiarsuk településeket összekötő, a felső kinagyított részleten látható útvonal 4 km hosszú, míg a fjord hosszában futó vonal hossza 20 km. A szabályos egyenes vonalakon kívül elsősorban az alsó kinagyított részleten a jég szabálytalan alakú deformációinak nyomai is láthatók, ezek az árapály következtében létrejövő repedések, töredezettség a jégtakarón. Nyár elején a látvány eltűnik, nyaranta a fjord nyílt vizén legfeljebb úszó jéghegyek fordulnak elő, amelyek a fjordba torkolló gleccserről szakadnak le.

Qassiarsuk település azon a területen helyezkedik el, ahol Vörös Erik 985-ben partra szállt Grönlandon. A település és környéke a mintegy 350 km2-es Kujataa világörökségi helyszín része, amelynek 2017-ben azért ítélték oda a kitüntető címet, mert ez volt a sarkkörön túl az első terület, ahol az óészaki népek mezőgazdasági művelést folytattak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024