Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Égő nemzeti park
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen - 2023.02.27 07:45.)

December óta pusztít a tűz Argentína egyik nemzeti parkjában. Oka a hőhullám és a tartós aszály.

A tűz december végén lobban fel az Argentína északkeleti részén lévő Corrientes tartomány Iberá Nemzeti Parkjában, és hírek szerint 2023. február 22-én még mindig pusztítottak a lángok. A tűz nyomairól, a felégett területekről és a számos gócból a magasba emelkedő füstcsóvákról a NASA Landsat–9 műholdjának OLI-2 (Operational Land Imager-2) műszere február 19-én készítette a bemutatott felvételeket.


A Landsat–9 OLI-2 műszerének 2023. február 19-én készített felvétele az Iberá Nemzeti Parkban pusztító tűzről. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)


A fenti kép hamisszínes változata a rövidhullámú és közeli infravörös, valamint a látható sávokat jeleníti meg (az OLI–2 6-5-3 sávjai), mert így könnyebb megkülönböztetni az élő növényzetet (zöld) a közelmúltban felégett területektől (barna, burn scar). (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A vizes és füves élőhelyeket magában foglaló, 1370 km2 területű nemzeti parkot 2018-ban létesítették, a park sok más faj mellett jaguároknak, vízidisznóknak és sörényes hangyászoknak ad otthont. Előbbi két fajra visszahonosítási programot működtetnek, amelynek célja, hogy az állatok visszatelepüljenek eredeti élőhelyeikre, ahonnan a vadászat, a földművelés és más emberi tevékenységek kiszorították őket.

Argentínának ezen a részén nem ritkák az erdőtüzek. Tavaly csak Corrientes tartományban és a környező régiókban több mint 520 000 hektáron pusztított a tűz. A Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat (CAMS, Copernicus Atmosphere Monitoring Service) munkatársa szerint 2022-ben és 2023 eddig eltelt részében kiemelkedően sok tűz pusztított. A CAMS tűznyilvántartó rendszere a NASA műholdjain működő MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométerek (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) alapján becsüli meg a növényzetet pusztító tüzek alapján a légkörbe jutó szennyező anyagok mennyiségét, és ebből következtetnek a biomassza égésének a levegő minőségére gyakorolt hatására. Mint elmondta, Corrientes tartományt az utóbbi két évben sokkal több és nagyobb tűz sújtotta, mint bármikor az elmúlt két évtizedben. A mostani tűz viszont csak az Iberá Nemzeti Parkban pusztít, szemben az előző évvel, amikor a tüzek sokkal nagyobb területekre terjedtek ki Argentína északi és Paraguay déli részén.


Az első, természetes színezésű kép kinagyított részlete. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; Landsat adatok: U.S. Geological Survey)

A tüzek pontos oka nem ismert, de mindenképp hozzájárult a tartós aszály és a magas hőmérséklet. Február 13-án az Argentin Meteorológiai Szolgálat hőségriadót rendelt el, mert az ország északi és középső részén a hőmérséklet 40 °C-ig emelkedett. Ez volt az idei nyár nyolcadik hőhulláma az országban. Amikor február folyamán a forró légtömegek Argentína déli részéről észak felé nyomultak, az ország 27 városában dőlt meg a melegrekord. A hőség súlyosbította a Dél-Amerika középső részén évek óta tartó aszályt, amit az éghajlatkutatók szerint a harmadik éve tartó La Niña jelenség okoz. 2022 utolsó három hónapjában Argentína középső részén a csapadék teljes mennyisége olyan kevés volt, mint az elmúlt fél évszázad hasonló időszakaiban még soha.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024