Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Villámárvíz
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2022.08.29 07:15.)

Augusztus elején villámárvíz öntötte el Észak-Amerika legszárazabb területét, a kaliforniai Halál-völgyben fekvő Furnace Creek település környékét.

Augusztus 5-én mindössze három óra leforgása alatt az átlagos éves csapadékmennyiség 75%-a hullott a környékre. Észak-Amerika legszárazabb területéről lévén szó, a vízmennyiség csak az évi 50 milliméter csapadékhoz képest volt jelentős. Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy a lezúduló víz autókat sodorjon el, a magával vitt törmelék pedig körülvette és mozdíthatatlanná tette a kocsikat, károkat okozott az épületekben. A Halál-völgy Nemzeti Park mintegy 500 látogatója és a Park körülbelül ugyanennyi munkatársa rekedt a területen, miután a heves esőzés miatt a környék útjait lezárták.


A NASA Terra és Aqua műholdjainak 2022. július 11-én (balra), illetve augusztus 7-én (jobbra) készített felvételei. A MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométer felvételei az infravörös és látható tartományban (7-2-1 sávok) készültek, az ezekből előállított hamisszínes képen jól elkülönül a víz, illetve a nedves területek. A képen a nyílt vízfelszín sötétkék, a vízzel átitatott talaj világoskék, a vegetáció élénkzöld, a kopár talaj pedig barna. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; MODIS adatok: NASA EOSDIS LANCE és GIBS/Worldview)


A fenti felvételek közül az augusztus 7-i részletesebb és nagyobb kivágású változata. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; MODIS adatok: NASA EOSDIS LANCE és GIBS/Worldview)

A néhány óra alatt lehullott csapadék mennyisége 34,5 milliméter volt, ami alig egy milliméterrel marad el az egy nap alatt lehullott csapadék mennyiségének 1988. áprilisi rekordjától. Ugyanakkor messze megdőlt az augusztusi csapadékrekord, az évnek ebben a hónapjában ugyanis a csapadék éves átlaga mindössze 3 milliméter. Ezzel 2022. augusztus 5-e lett a hivatalos meteorológiai feljegyzések 1911-es kezdete óta a terület második legcsapadékosabb napja. Augusztus 6-ára a víz jórészt elfolyt, az ott rekedt látogatók a Nemzeti Park munkatársainak segítségével elhagyhatták a területet, noha az utak egy része hosszabb ideig járhatatlan maradt. A természeti katasztrófa nyomai jól láthatók a műholdfelvételeken.

A Halál-völgy (és egyben egész Észak-Amerika) legmélyebb pontja 86 méterrel van a tenger szintje alatt, így akár az egész völgy megtelhetne vízzel. Ez azonban nem történik meg, mert a Csendes-óceán felől érkező nedves légtömegeknek négy észak-déli irányú hegyláncon kell túljutniuk, mire a Halál-völgy fölé érnek, ezért a hegyláncok nyugati oldalain bőven van alkalmuk megszabadulni nedvességtartalmuktól. Ritkán mégis előfordul, hogy a völgy legmélyebb részén található Badwater-medencében időszakos tó alakul ki (Badwater-tó), amelynek vize azonban rövid időn belül elpárolog. A Halál-völgy Nemzeti Parkban nyáron a hőmérséklet elérheti a 49 °C-ot. Az eddigi hőmérsékleti rekordot 57 °C-kal 1913. július 10-én mérték Furnace Creekben, míg a második legforróbb nap 2020. augusztus 16-a volt, amikor a hőmérséklet 54 °C-ig emelkedett.


Az ESA–EU Copernicus-program Sentinel–2 műholdja egy nappal a villámáradás után, augusztus 6-án készítette a felvételt a Halál-völgy és központja, Furnace Creek település környékéről. A képen még jól láthatók az előző napi áradás nyomai. (Kép: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024