Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Munkában a James Webb-űrtávcső
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2022.07.12 08:15.)

A JWST első színes képén galaxisok láthatók lenyűgöző mennyiségben, egészen az Univerzum első egy-két milliárd évét jelentő korszakig visszapillantva.

A képet ünnepélyes keretek közt július 11-én hozták nyilvánosságra. Az esemény korszakalkotó jelentőségét jelzi, hogy Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök jelenlétében, a washingtoni Fehér Házból közvetítették.

Az első kép valójában a JWST első mély extragalaktikus felvételeiből készült, a SMACS 0723 katalógusszámú galaxishalmazt és égi környezetét mutatja. Ebben az irányban számos közeli és távoli galaxis került az érzékeny, hosszú (15 és fél órás) expozíciós idejű felvételekre, amelyeket több közeli infravörös hullámhosszon a JWST NIRCAM (Near-InfraRed Camera) műszerével készítettek, majd színes képpé kombináltak. A halmaz tagjai tőlünk mintegy 4,6 milliárd fényévre találhatók, de a a gravitációs lencsézés révén olyan háttérben levő galaxisok fényét is felerősítik, amelyekről 13 milliárd évvel ezelőtt indult el felénk a sugárzás. A lencsézés hatására jöttek létre a képen látható ívek, amelyek egyes távoli galaxisok eltorzított képei.


Az első bepillantás abba, amit a JWST nyújt majd: a SMACS 0723 galaxishalmaz hosszú expozíciós idejű képe a közeli infravörös tartományban. (Teljes felbontású kép: NASA / ESA / CSA / STScI)

Az amerikai NASA, az európai ESA és a kanadai CSA – a James Webb-űrtávcső (James Webb Space Telescope, JWST) nemzetközi együttműködésében részt vevő űrügynökségek – július 12-én további látványos képeket is publikálnak majd. Ezek a Carina-ködöt (egy csillagközi gázfelhőt fiatal, nagy tömegű csillagokkal), a WASP-96 b exobolygó (egy a csillagához nagyon közel keringő forró jupiter) színképét, az NGC 3132 planetáris ködöt (egy élete vége felé járó kis tömegű csillag ledobott anyagát), valamint a Stephan-galaxisötöst (négy kölcsönható galaxist és az előtérben az épp abban az irányban látszó ötödiket) ábrázolják. Itt lehet majd megtekinteni az első képeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024