Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkán a víz alatt
(Rovat: A hét képe - 2022.05.25 07:15.)

Aktivizálódott a Csendes-óceán egyik víz alatti vulkánja a Salamon-szigeteknél.

A Kavachi nevű vulkán az egyik legaktívabb a térségben. A megfigyelések szerint mostani kitörése 2021 októberében indult, idén áprilisban és májusban pedig már napokon át a műholdfelvételeken is jól látszott, ahogy a tengervíz színe megváltozott a környéken. Az alábbi kép az amerikai Landsat-9 földmegfigyelő műhold OLI-2 (Operational Land Imager-2) műszerével készült, május 14-én.


A Kavachi kitörése 2022. május 14-én. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)

Ahogy a következő, nagyobb térséget mutató felvételen látható, a tenger alatti kitörés „felhője” Vangunu szigetétől 24 km-re délre található. A környező tengervíztől eltérő megjelenését a forró, savas, kéntartalmú víz okozza, amelyben vulkanikus eredetű törmelék, kőzetdarabok kavarognak a felszín felé.


(Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)

Egy 2015-ben a vulkán térségében dolgozó expedíció felfedezte, hogy a felszín alatti vulkáni kráterben két cápafaj – köztük pörölycápák – egyedei vertek tanyát. Kénkedvelő mikrobákat is találtak. A cápák jelenléte meglepő volt, a nagytestű tengeri ragadozók jelenlétére az aktív vulkáni környezetben nem számítottak.

Korábban legutóbb 2014-ben, előtte 2007-ben tapasztaltak nagyobb kitöréseket a Kavachinál. Az aktivitás azonban lényegében folyamatos, a közeli lakott szigeteken élők rendszeresen számolnak be ennek látható jeleiről, gőz- és hamufelhőkről. Az első feljegyzett kitörése, 1939 óta több alkalommal is létrehozott ideiglenes szigeteket. A legfeljebb 1 km-es kiterjedésű földdarabokat azonban a hullámzás hamar erodálta. A vulkán csúcsa jelenleg mindössze 20 m-es mélységben húzódik a vízfelszín alatt, de maga a vulkáni hegy tekintélyes méretű: a tengerfenék itt 1200 m mélyen van.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021