Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Newberry-kaldera
(Rovat: A hét képe, Az Apollo holdprogram - 2021.02.20 08:15.)

Az Oregon államban (USA) található vulkán kalderáját kitöltő ikertavakat a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósa örökítette meg.

A felvételen a Keleti-Kaszkád-hegységben található Newberry-vulkán látható. Bár a Newberry 1300 éve tört ki utoljára, nyugvása csak átmeneti, ma is az USA északnyugati részén a csendes-óceáni partvidék egyik aktív és potenciálisan veszélyes tűzhányójaként tartják számon.


A felvételt 2020. augusztus 13-án készítette a Nemzetközi Űrállomás 63. személyzetének egyik tagja Nikon D5 digitális kamerával, 800 mm fókuszú objektívvel. A képen korrigálták a lencse tükröződéseit, és felerősítették a színeket. (Kép: NASA/JSC Gateway to Astronaut Photography of Earth, Astronaut photograph ISS063-E-70532)

Az elmúlt 400 000 évben a vulkán számos kitörést produkált. A tűzhányó kalderájának körvonalát geológiai bizonyítékok alapján határozták meg, ezt a képen a szaggatott körvonal jelzi. A kaldera belsejében és környezetében nagy területeket borít a vulkáni hamu és a vulkanikus eredetű kőzetlerakódások, felismerhetők a piroklasztikus folyam és a lávafolyások nyomai, a kaldera körül pedig több, kisebb kürtőt is azonosítottak. A kaldera belsejében két tó található, a Paulina-tó és a Keleti-tó (East Lake). Valaha egyetlen tó töltötte ki a kalderát, de a későbbi vulkáni tevékenység nyomán a tavat kettéválasztó gerinc emelkedett ki. A Newberry legutóbbi kitörése során jött létre a tavaktól délre a kiterjedt obszidiánmező, amelyet fekete obszidián és világos színű horzsakő keveréke borít.


Helyszíni felvétel a Newberry-kalderáról a két tóval és jobbra az obszidiánmezővel. (Kép: Wikipedia, PD-USGOV-INTERIOR-USGS)

A Newberry vulkáni terület űrhajózási érdekessége – azon túlmenően, hogy a fenti felvételt az ISS űrhajósai készítették – az, hogy ez volt az egyik terület, ahol az 1960-as években az Apollo-programra készülő űrhajósok geológiai terepgyakorlaton vehettek részt. A Newberry-vulkán térségében 1964. október 7–9. között öt Apollo-űrhajós, Eugene Cernan, Roger Chaffee, Michael Collins, Russell Schweickart és David Scott vett részt geológiai felkészítésen. A geológiai kiképzés összesített táblázatából az is kiderül, hogy az első geológiai terepgyakorlatot 1963 januárjában, az arizonai meteorkráterben (Barringer-kráter) tartották, kilenc űrhajós részvételével. Az utolsó terepgyakorlatra egy bő hónappal az Apollo–17 startja előtt, 1972. november 2-án került sor, ezen már csak az utolsó Apollo-küldetés két holdraszálló űrhajósa és tartalékjaik vettek részt. A fenti időpontok között összesen 126 geológiai terepgyakorlatot tartottak, az 1–6 napos felkészítéseken 1–22 űrhajós vett részt. A helyszínek közt nemcsak az USA különböző, geológiai szempontból érdekes területei találhatók meg (Alaszkát és Hawaiit is beleértve), hanem külföldi helyszínek is, Kanadában, Mexikóban, Izlandon és Németországban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021