Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Crew Dragonra vár a Maxar
(Rovat: A hét képe, SpaceX , Az űrállomás és az USA - 2020.05.29 19:15.)

A SpaceX űrhajójának startelőkészítése – nagyfelbontású műholdszemmel.

A Maxar Technologies egyik távérzékelő holdja, a WorldView-3 kapta lencsevégre május 23-án a 27-i (végül elhalasztott) startra készülő Falcon-9/Crew Dragon rendszert.

A következő lehetséges startidőpont (május 30-án, magyar idő szerint este 21:22) előtt egy nappal a Maxar űrfelvétele és néhány földi archív felvétel segítségével virtuális sétára hívjuk olvasóinkat. Irány tehát Florida – persze csak úgy, ahogy az utóbbi hetekben megszoktuk: fotelben ülve, virtuálisan!


A floridai mocsárvidékbe ágyazva, balra fent a VAB (lásd később), alul középen a 39A, jobbra pedig a 39B indítóállás. (Kép: Maxar Technologies)


A VAB (Vehicle Assembling Building – járműszerelő csarnok) és környezete kinagyítva. (Kép: Maxar Technologies)


A VAB fél évszázada a Saturn–Apollo rendszernek, később a Space Shuttle űrrepülőgépeknek a függőleges szerelésére szolgált. A közelmúltban átalakították, hogy innen indulhassanak az SLS rakéták az Orion űrhajókkal a Holdhoz. (Kép: NASA archívum)


A 39A és 39B indítóállások a Shuttle korszakban. A 39A-t jelenleg a SpaceX használja a Falcon Heavy és Falcon-9 startokra, beleértve a teher- és személyszállító Dragon indításokat is. A 39B-ről fognak indulni (legkorábban talán 2021 második felében) a NASA SLS nehézrakétái az Orion űrhajókkal a Holdhoz. (Kép: NASA archívum)


A Maxar űrfelvételén a 39A indítóállást látjuk. Középen a startasztalon álló Falcon-9, balra pedig a SpaceX vízszintes végszerelő épülete. A körbefutó brutális út- és vezetékhálózatra természetesen még az óriási Saturn–Apollo és Space Shuttle rendszerekhez volt szükség. (Kép: Maxar Technologies)


Az előző felvétel egy részlete kinagyítva. A kép jobb szélén már a rakéta csúcsán lévő Crew Dragon kúpos kabinja, illetve a szerelőállványzat tetején lévő óriási, fehér villámhárító is kivehető. (Kép: Maxar Technologies)


Ken Kremer felvétele az előtérben lévő Falcon szerelőcsarnokról, illetve a háttérben lévő startasztalról, melyen remekül látszik a villámhárító. Az emelkedő Falcon-9 itt éppen a 12. teherszállító Dragont indítja a Nemzetközi Űrállomáshoz.


Utolsó képünk szintén a május 23-i Maxar műholdfelvétel kivágata. Jól megfigyelhető a hűtővíztartály, illetve mögötte a lángterelő szája/aknája. (Kép: Maxar Technologies)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024