Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vízbe fúló város
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2020.04.19 07:15.)

A környezetbarátnak mondott vízenergia termelésének áldozatául esik a világ egyik legősibb települése. A Landsat–8 a város utolsó pillanatait örökítette meg.

A világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése volt a Törökország délkeleti részén, a Tigris folyó partján fekvő Hasankeyf. A már csak múlt időben említhető várost az elmúlt nem kevesebb mint 12 ezer évben több mint 20 különböző kultúra népei lakták. A legkorábbi lakók barlangokat vájtak a környező mészkősziklákba, a rómaiak erődítményt építettek, a középkorban pedig a Selyemút fontos állomása volt Hasankeyf. Az Oszmán Birodalom az 1500-as években foglalta el a területet, amely azóta is Törökország része maradt, bár ma már többségében kurdok lakják. Az ősi város azonban hamarosan teljesen víz alá kerül, az elárasztástól csak a hegytetőre épült római erőd és az a néhány műemlék menekül meg, amelyeket az elmúlt években egészben szállítottak biztonságos magasságba (amiről tavaly ősszel hazai portálokon is képes beszámolók jelentek meg).

A nem mindennapi pusztítás annak a duzzasztóműnek „köszönhető”, amely Hasankeyftől folyásirányban 56 kilométerre a helyi és nemzetközi tiltakozás ellenére megépült. A 135 méter magas Ilisu-gát a maximális vízszint elérése után várhatóan 1200 MW elektromos energiát termel, ami Törökország teljes energiatermelésének 1,5%-át teszi ki. A gát megépítése a Délkelet-Anatólia projekt nevű fejlesztési terv része, amelynek keretében a Tigrisen és az Eufráteszen 22 völgyzárógát és 19 vízerőmű épül.

A Tigris vizének felduzzasztása miatt az Ilisu-gát mögött 190 km2 területű víztározó jön létre. Az ősi Hasankeyf több mint 70 ezer lakosát kellett a közelben, a Tigris másik partján, magasabban felépített új városba költöztetni. Emellett a szír és iraki határ közelében épített duzzasztómű csökkenti a két szomszédos országban a Tigris vízhozamát. Cikkünkben a NASA Earth Observatory honlapján közzétett űrfelvételekkel érzékeltetjük a vízszint emelkedését, a terület elárasztását.


A Landsat–8 OLI műszerének 2019. február 22-én készített felvétele az Ilisu-gátról és a Tigris völgyének a duzzasztással érintett szakaszáról. A gát jobbra lent, Hasankeyf térsége a kép közepén látható. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)


A Landsat–8 OLI műszerének 2020. március 12-i felvétele ugyanarról a területről. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

A NASA Earth Observatory cikke alapján a Landsat–8 OLI (Operational Land Imager) műszerének 2019. február 22-én és 2020. március 12-én készített felvételeit, illetve azok kinagyított részleteit mutatjuk be az Ilisu-gátról és a Tigris völgyének a duzzasztással érintett szakaszáról. A tározó vízszintje 2020. február 19-én 479,3 méter tengerszint feletti magasságban volt, és naponta mintegy 15 centiméterrel emelkedett (vagyis a képen ennél mintegy 4–5 méterrel magasabb vízszint látható). Teljes feltöltésnél (amit várhatóan néhány hónap alatt érnek el) a vízszint 525 méter magasságban lesz, ami azt jelenti, hogy addigra az ősi város nagy részét, és több ezer, egykor lakás céljára szolgáló barlangot teljesen elönt a víz. Csak a korábban rómaiak, majd tatárok és szeldzsuk törökök által birtokolt vár egy része nem kerül víz alá. A teljes feltöltés után kompösszeköttetést biztosítanak az új város és a régi megmaradt részei között.


A fenti két felvételnek a gát környékét ábrázoló részlete.(Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS) https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/146000/146439/ilisudam_oli_202072.jpg


Hasankeyf környéke a duzzasztás megkezdése előtt, a fenti, 2019. februári kép kinagyított részletén. A Tigris déli partján az ősi város, a folyótól északra a 70 ezer elköltöztetett lakója számára épített New Hasankeyf látható. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)


Hasankeyf környéke a duzzasztás megkezdése után, a fenti, 2020. márciusi kép kinagyított részletén. Utóbbi két felvétel a NASA Earth Observatory lent hivatkozott eredeti cikkében mozgatható csúszkával összehasonlítva is megtekinthető. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024