Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Meleg a Bering-szorosban
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2019.03.19 07:15.)

Bő másfél évszázada, az írásos feljegyzések kezdete óta nem volt ilyen kevés jég március elején a Bering-szoros környékén.

Az Oroszországot Alaszkától elválasztó, a Csendes-óceánt a Jeges-tengerrel összekötő, mintegy 80 km széles tengerszorost az évnek ebben a korai szakaszában általában egybefüggő jégtakaró borítja. Idén azonban nem így van, ahogyan arról az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-1 radaros műholdpárosa egyik tagjának a képe is tanúskodik.


A hamis színezésű műholdkép 2019. március 7-én készült a Bering-szorosról. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A foltokban jelen levő tengeri jeget világoskék színárnyalatok jelölik. A szoros közepén az Oroszországhoz tartozó Nagy-Diomede-sziget, mellette jobbra az Amerikai Egyesült Államok felségterülete, a Kis-Diomede is kivehető. A két ország szárazföldjei között itt kevesebb mint 4 km a távolság. A kontinentális szárazföldek a képen balra Kelet-Szibéria, jobbra Alaszka.

A szorostól délre fekvő Bering-tengeren a jégtakaró összterülete idén március elejére olyan kicsire zsugorodott, amire az írásos feljegyzések létezése, 1850 óta nem volt példa. A jég eltűnésének kiváltó oka a levegő és a víz szokatlanul magas hőmérséklete. Általában ezen a vidéken április elejéig még növekszik is a jégtakaró, a széltől és a hullámzástól függően.

A jég- és hótakarót számon tartó amerikai adatközpont (National Snow & Ice Data Center, NSIDC) szerint idén január 27. és március 3. között a Bering-tengeren 566 ezer km2-ről mindössze 193 ezer km2-re zsugorodott a jégborítás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már tavaly ilyenkor is kivételesen kevés volt itt a jég.

Az elmúlt években a jég visszahúzódásával párhuzamosan megélénkült a Bering-szoros hajóforgalma. A Sentinel-1 radarmérések egyik jelentős felhasználási területe a tengeri jégtakaró alakulásának, változásának követése. A felhasználásukkal készülő térképek segítenek navigálni a sarkvidéki tengereken. A műholdas radarképek a viszonylag vékony és a több éves, vastag jég megkülönböztetésére is alkalmasak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024