Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A csalódás tava
(Rovat: A hét képe, GMES - Copernicus - 2018.11.25 07:15.)

Ausztrália nagy lefolyástalan tavai közül a kisebbek egyike a Disappointment-tó. Többnyire kiszáradt, de a Sentinel–2A éppen egy olyan ritka időszakban fényképezte le, amikor víz volt benne.

Az EU–ESA Copernicus program Sentinel–2A műholdja felvételén az ausztráliai Disappointment-tó (Csalódás tava) látható. A tó a nevét a felfedezés története szerint felfedezőjétől, Frank Hanntől kapta, aki 1897-ben elsők között derítette fel a környéket, Ausztrália leglakatlanabb vidékét. Pilbra tartomány keleti részén a kontinens belseje felé folyó Rudall folyót és mellékágait követte, abban a reményben, hogy azok egy édesvizű tóba ömlenek. A tavat meg is találta, de legnagyobb csalódására a tó vize ihatatlannak bizonyult – innen ered az elnevezése.

A 330 km2 területű, lefolyástalan tó pontosan a Baktérítőn fekszik, így nem meglepő, hogy a környék jellemzően sivatagos, és maga a tó is jobbára kiszáradt. Csak a szokatlanul nedves időszakokban gyűlik össze a folyók vize a tóban, ennek ellenére sok vízimadár fajnak ad otthont a száraz időszakokban is.


(Kép: Copernicus Sentinel adatok 2017 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A bemutatott képet a Sentinel–2A 2017. április 1-jén készítette, amikor a tóban éppen víz volt. A kék szín árnyalatai a víz mélységének felelnek meg, ahol mélyebb a víz, ott sötétebb kéknek látszik a tó. A tó partja mentén a nagyobb sókoncentráció is hozzájárul az eltérő színhez. A kép felső részén vöröses foltok figyelhetők meg, ezek minden bizonnyal a Gibson-sivatag gyér vegetációjú helyei. A tótól északra található a Karlamilyi Nemzeti Park, Ausztrália legnagyobb és legtávolabbi nemzeti parkja, amely a Nagy Homoksivatag és a Kis Homoksivatag területén, mintegy 13 ezer négyzetkilométeren terül el.

A Disappointment-tó az ESA földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Ugyancsak a tótól északra terül el a Shire of East Pilbara terület, amely 380 000 km2-es területével a világ harmadik legnagyobb közigazgatási egysége (két grönlandi terület után), bár lakosainak számát csak 11 ezerre becsülik.Két régebbi felvétel a Disappointment-tóról a NASA Earth Observatory archívumából. A képeket a NASA Terra műholdjának MODIS képalkotó spektrométere készítette alig két hét különbséggel (2013. február 22. és március 4.). Eközben a Rusty trópusi ciklon okozta heves esőzések miatt a tó feltöltődött vízzel. (Első kép és második kép: NASA Earth Observatory)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024