Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hó Lesothóban
(Rovat: A hét képe - 2018.08.21 12:15.)

Augusztus elején néhány napra hó lepte el a kis dél-afrikai királyság területének túlnyomó részét.

A bő 30 ezer négyzetkilométeren elterülő Lesothói Királyság lakosainak száma valamivel több mint 2 millió. Földrajzi érdekesség, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság területébe beékelődő, tehát más szomszéddal nem is rendelkező ország azon kevesek közé tartozik, amelyeknek a teljes területe 1000 m-es tengerszint feletti magasság fölött fekszik, sőt 80%-a 1800 m-es magasság fölött van.

A magas hegyek ellenére Lesothóban egyetlen síközpont található, de a téli időszakban általában mesterségesen állítják elő a sportolásra alkalmas havat. A természet azonban néha besegít. Az idei télen – ami a déli féltekén a mi északi nyarunknak megfelelő időszak –, augusztus 9-én és 10-én helyenként akár 30 cm-es hó is hullott, különösen a Maluti-hegységben. Alább a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerével augusztus 6-án (tehát a havazás előtt) és 11-én készített képeket hasonlíthatjuk össze. Segítségül berajzolták Lesotho mintegy 900 km hosszú határvonalát is.


Lesotho 2018. augusztus 6-án... (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / LANCE/EOSDIS Rapid Response)


...és hóval borítva, augusztus 11-én. (Kép: NASA EO / Lauren Dauphin / LANCE/EOSDIS Rapid Response)

A hó nem tartott ki sokáig, az ugyancsak amerikai Aqua műhold MODIS detektorával augusztus 16-án készített űrfelvételen már alig volt nyoma. Az erős havazások ritkává váltak, legutóbb 2016-ban tapasztaltak olyat Lesothóban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021