Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkáni színjáték
(Rovat: A hét képe - 2018.08.19 11:15.)

A tejfehértől az élénk türkizen át a vérvörösig – a Kelimutu-vulkán tetején elhelyezkedő három tó fő ismertetőjele, hogy kiszámíthatatlanul változtatják a színüket.

Ez a jelenség egyedálló az indonéz Flores-sziget vulkáni tavainál. Az itt bemutatott képeket az amerikai Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszere készítette. Három eltérő napon mutatják be a krátertavak különböző színeit. Mindhárom krátertó egyazon vulkán tetején helyezkedik el, ráadásul a két keletebbre eső tó közös kráterfalon osztozik.


A Kelimutu-vulkán három krátertava, egy-egy Landsat-8 műholdképen, 2014. március 31-én, 2014. október 9-én és 2017. április 8-án. (Képek: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS)

A változó színű tavakra a helyi lakosság több természetfeletti magyarázattal szolgált a hosszú évek során. Szerintük a tavak a már eltávozott lelkek pihenőhelyei. Attól függően, hogy az életükben a jó vagy a rossz cselekedetek álltak többségben, az elhunytak más-más tavakba kerülnek.

A Tiwu Ata Mbupu (az öregek tava) néven ismert legnyugatibb tó általában kék. A Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (fiatal férfiak és nők tava) általában türkizkék színben pompázik. A Tiwu Ata Polo (az elvarázsolt tó) nevű délkeleti tó általában vörös vagy barna. Úgy gondolják, hogy ez utóbbi azok otthona, akik gonosz életet éltek. Attól függően, hogy mikor látogatjuk meg a környéket, a tavak fehér, zöld, kék, barna vagy fekete színűek lehetnek. 2016-ban a tavak hatszor változtatták jelentősen a színeiket.

Míg a tavak vizét általában különféle baktériumfajok színezik, a változó színvilágot Kelimutun az elképzelések szerint úgynevezett fumarolák, vagyis vulkanikus kipárolgások okozzák. Ezek működésük közben különböző gőzöket és gázokat (mint például kén-dioxid) szabadítanak fel. A fumarolák feláramlásokat okoznak a tavakban, így a tófenék közeléből sűrűbb, ásványi anyagban gazdag víztömegek jutnak a felszín felé. Mindhárom tó viszonylag nagy koncentrációban tartalmaz cinket és ólmot.

Bár az ásványi anyagok szerepet játszanak a színek keletkezésében, egy másik fontos tényező a vízben jelen lévő oxigén mennyisége. A vérhez hasonlóan ezek a víztömegek kékesebbek (vagy zöldebbek), ha alacsony az oxigénszint. Amikor oxigénben gazdagok, vérvörösnek, vagy akár teljesen feketének tűnnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024