Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felhőmentes Brit-szigetek
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2018.07.03 07:15.)

Ritka jelenségnek voltak tanúi a földmegfigyelő műholdak – és persze a szigetek lakói – június 27-én.

Hogy mennyire különleges az ilyen időjárási helyzet, azt éppen egy műholdas adatokon alapuló 2012-es tanulmány eredményei szemléltetik a legjobban. Eszerint Nagy-Britanniában a derült idő valószínűsége egy adott napon éves átlagban 21,3%. A legnagyobb esélye novemberben van, hogy felhőmentes az ég (33,3%), az ebből a szempontból legreménytelenebb hónap pedig a március (12,9%). Általánosságban elmondható, hogy bolygónk egy átlagos napon 67%-ban burkolózik felhőkbe, az óceánoknak pedig csupán 10%-a felhőmentes. A szigetekre általában is jellemző a borult idő, hiszen a körülöttük levő víztömegek biztosítják a felhőképződéshez a nedvességet. Ezen belül is a közepes földrajzi szélességeken még inkább jellemző a felhős idő. Az Egyesült Királyság és Írország területe fölött ráadásul gyakran találkoznak a földi légkörzés rendszerei. Így tehát minden feltétel adott a jól ismert tipikus brit időjáráshoz.


A térkép színkódolása azt mutatja, hogy a sokéves átlag alapján június 27-én egy adott helyen mekkora valószínűséggel tiszta az égbolt. Minél világosabb a kék árnyalata, annál nagyobb az esélye, hogy ott borús az idő. A felhasznált 2000 és 2017 közötti adatok a NASA Terra és Aqua földmegfigyelő műholdjaitól származnak. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens)

Idén június 27-én azonban a Brit-szigetek időjárása rácáfolt a várakozásokra. A NASA Aqua műholdjának MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) és az ugyancsak amerikai Suomi NPP műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszereivel készült felvételek valódi színeket visszaadó kombinációjával összeállított képen a szárazföld fölött egyáltalán nem látható felhőzet.


A Brit-szigetek műholdképen, 2018. június 27-én. Bár a szigetek felhőmentesek, a környező tenger nem mindenhol. Ugyancsak kivehető az Északi-tenger vizében az algavirágzás. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / LANCE/EOSDIS Rapid Response / LAADS)

Felhők híján a nagy képen is jól látszik az angliai Manchestertől nem messze, Stalybridge közelében fellángolt hatalmas tűz sűrű füstje. A tűz a Saddleworth-lápvidéken, egy nemzeti park területén pusztított napokon át. A természeti katasztrófa miatt több száz embert kellett elővigyázatosságból kitelepíteni otthonából. A tűzoltók munkáját nehezítette a szokatlan szárazság. Ugyancsak június 27-én, a nap közepe táján készült az amerikai Landsat-8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerével az alábbi kép.


A Saddleworth-lápvidéken pusztító tűz füstje és az infravörös sávokban a leginkább feltűnő aktív tűzfészkek Landsat-8 műholdképen. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)

Természetesen az európai Sentinel-2 műholdak is megfigyelték a tüzet. A Sentinel blogon megjelent két műholdkép közül azt mutatjuk be, amelynek színezésével kiemelték a tűz által felégetett területet a lápvidéken.


A Sentinel-2 műholdkép június 29-én készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023