Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ünnepi füzér
(Rovat: A hét képe, Űrcsillagászat Európában , Távoli világok kutatói - 2017.12.24 08:15.)

Ezt a girlandot az ESA Gaia asztrometriai űrszondájának csapata küldte a képzeletbeli űrkarácsonyfára.

A színes ábra ezúttal nem valódi adatokon alapul, pontosabban nem a Gaia által végzett méréseken, hanem azon, hogy az égbolt mely részeit figyelte meg az űrszonda többet vagy épp kevesebbet.


(Kép: ESA / Gaia)

A 2013 decemberében indított Gaia a Nap–Föld rendszer külső Lagrange-pontja környékén, tőlünk másfél millió km-es távolságban végzi megfigyeléseit. Fő feladata a Tejútrendszer több mint egymilliárdnyi csillagának pontos, háromdimenziós helymeghatározása. A fedélzetén két, egymással 106,5°-os szöget bezáró irányba tekintő távcsövével szisztematikusan, többször megismételve felméri az égboltot. Ennek révén pontosan meg tudja határozni a csillagok látszólagos elmozdulását is. A tengelye körül lassan forgó űrszonda napjában négyszer tesz meg egy teljes kört, a forgástengely iránya pedig még lassabb ütemben elfordul. Ennek az elfordulásnak a periódusa mintegy 63 nap. Így az égboltnak mindig más-más területein pásztáznak a Gaia távcsövei.

A fenti ábra éppen ennek a szemléltetésére szolgál. Elkészítéséhez a Gaia két távcsövének a térbeli irányát másodpercenként egy-egy ponttal képezték le az ég térképén. Az ábrán az égi egyenlítői koordináta-rendszert használták, a vízszintes tengelyen a rektaszcenzióval, a függőlegesen a deklinációval (ezek a koordináták a megszokott földrajzi hosszúsággal, illetve szélességgel egyenértékűek az égen). A pontok mellett a színeknek is jelentősége van, azok a pásztázás irányát jelképezik, a jelmagyarázat pedig a térképet keretező sávban található. Amikor például a műhold távcsövei déli irányba fordultak el, akkor a megfelelő pontok színe sárga. (A különböző színek 18 fokonként változnak.)

A pontok sűrűsége eltérő, ami arra utal, hogy a Gaia eddig nem egyenlő „figyelmet szentelt” minden égi iránynak. Ennek oka az űrszonda mozgásának sajátosságaiban keresendő. Minél tovább marad működőképes az űreszköz, annál inkább kiegyenlítődik majd a mintázat. A képen a 2014 októbere és 2016 májusa közötti megfigyelések helyeit tüntették fel. Az ebben az időszakban gyűjtött adatok képezik majd a Gaia második katalógusának alapját. Ezt a katalógust jövő áprilisban hozzák nyilvánosságra. A csillagászok eddig a Gaia első, 2016 szeptemberében publikált katalógusával tudtak dolgozni. Az a tudományos megfigyelések első 14 hónapjának adataiból készült.

Az Űrvilág olvasóinak idén ezzel a képpel kívánunk békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024