Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Eltérített folyó
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2017.11.05 07:15.)

Brazíliában eltérítették az Amazonas egyik legjelentősebb mellékfolyóját, hogy vizét az energiatermelés szolgálatába állítsák.

A Xingu [singu] 1640 km hosszú folyó Brazíliában, az Amazonas jobb oldali mellékfolyója. A délről északra tartó folyó az egyik legjelentősebb az Amazonas vízgyűjtő területén, 5%-kal járul hozzá az óriás folyam vízhozamához. Ennek az alsó folyása mentén vágták le a környezetvédők és az őslakosok tiltakozása ellenére a „nagy kanyarnak” (Volta Grande) nevezett, mintegy 100 km hosszú szakaszt, hogy a vizet közvetlenül az épülő Belo Monte-gáthoz és vízerőműhöz vezessék.

A Belo Monte-gát (korábbi nevén Kararaô) Brazília Pará államában, a Xingu északi folyásán épül. A vízerőmű tervezett maximális kapacitása 11,2 gigawatt, így ez lesz a világ negyedik és Dél-Amerika második legnagyobb vízerőműve. A Xingu alacsony vízállása idején a várható minimális teljesítmény 4,6 gigawatt, a maximális teljesítmény 39%-a. Az első tervek 1975-ben születtek, de ezeket félretették. Az építkezés végül az 1990-es évek végén felújított tervek alapján 2011-ben indult meg. Az első turbinák 2016 áprilisa óta működnek, az erőmű várhatóan 2018-ra készül el teljesen.


A Xingu elterelése, lásd részletesen a cikkben. (Első és második kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / USGS)

A képpár bal oldali, hamisszínes felvételét a Landsat–7 Thematic Mapper Plus kamerája 2000. május 26-án készítette, amikor a Xingu még eredeti medrében folyt. A folyón 2016 elejére készült el a Pimental-gát, amely felduzzasztotta a folyó vizét, és csak az eredeti vízmennyiség ötödét engedte a régi mederben a „nagy kanyar” felé, ahol a beavatkozás súlyos környezeti károkat okozott. A víz nagyobb része egy csatornán keresztül a Belo Monte-gát felé folyik tovább. A jelenlegi helyzet a jobb oldali képen látható, amelyet a Landsat–8 OLI (Operational Land Imager) kamerája 2017. július 20-án készített. Az elterelés nyomán elöntött terület nagysága körülbelül 200 négyzetkilométer.


2016 elején a Pimental-gáttal zárták le a Xingu medrét, azóta a folyó a „nagy kanyart” levágva, közvetlenül az épülő vízerőmű felé folyik. (Kép: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens / USGS)


Az épülő Belo Monte-gát és vízerőmű a Google Earth műholdfelvételén. (Kép: Google Earth)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024