Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Spirál az Andromédában
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2017.02.22 06:15.)

Az Androméda csillagkép egyike a napjainkban használatos 88 csillagképnek, de nem tévesztendő össze a Tejútrendszerrel szomszédos Androméda-galaxissal.


Az Androméda csillagképben található a képen látható NGC 7640 jelű galaxis is. (Kép: ESA Hubble / NASA)

A galaxisokat alakjuk és szerkezetük alapján többféle osztályozás szerint is lehet csoportosítani. A küllős spirálgalaxisoknak feltűnő spirálkarjaik vannak, de ezek a karok nem közvetlenül a galaxis kör alakú központjából indulnak, hanem egy elnyúlt küllőből, ami kettészeli a galaxis közepét. A képen látható NGC 7640 jelű galaxis is egy küllős spirálgalaxis.

Az NGC 7640 ezen a felvételen nem egy tipikus spirálgalaxisnak tűnik, de ennek az az oka, hogy a felvételt készítő Hubble-űrteleszkóp nem „szemből” látta a galaxist, csak oldaláról. Sok esetben egyébként emiatt a spirálkarok kevésbé azonosíthatóak, mivel számos galaxisra az „éléről”, vagyis a fősíkjukhoz közel eső irányból látunk.

Bizonyíték áll rendelkezésre, hogy az NGC 7640 valamilyen kölcsönhatásban vett részt a múltban. A galaxisok emberi léptékkel nehezen elképzelhető nagyságú tömeggel rendelkeznek, emiatt környezetükre gravitációs hatást fejtenek ki. Néha ezek a kölcsönhatások eléggé elhanyagolhatóak, máskor viszont drámai hatások előidézésére is képesek: kisebb galaxisok összeütközhetnek, majd egybeolvadhatnak, létrehozva egy nagyobb galaxist.

Megfejteni egy galaxis történetét, hogyan jött létre és milyen hatások érték, közelebb viheti a csillagászokat annak megértéséhez, hogy hogyan fejlődnek általában a galaxisok és a galaxisokban a csillagok.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024