Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Upsala-gleccser
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2016.11.27 08:15.)

A Sentinel-2A műhold képén Argentína egyik gleccserét láthatjuk, amely az elmúlt 15 év alatt 3 km-rel rövidült meg.

Az Upsala az egyike Argentínában a Los Glaciares Nemzeti Park gleccsereinek. A helyszín, a több mint 7000 négyzetkilométeren elterülőnemzeti park 1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.


Az európai Copernicus program Sentinel-2A földmegfigyelő műholdjával több hullámsávban, 2016. január 22-én készült felvételekből állították össze az Upsala-gleccser képét. (Kép: Modified Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)

A nemzeti parkban, és Patagónia más területein számos gleccsernél a jégfolyam visszahúzódását lehet megfigyelni. Ennek oka az elmúlt fél évszázadban fokozatosan emelkedő hőmérséklet. A gleccserek tárolják – fagyott állapotban – a Földön a legnagyobb mennyiségű édesvízkészletet. Olvadásuk vagy hízásuk a klíma alakulásnak egyik legmegbízhatóbb nyomjelzője. Hosszú távon végzett műholdas megfigyelésekkel jól vizsgálhatók a gleccserek változásai.

Az Upsala-gleccser műholdas képére tekintve, a gleccser alsó végét mutató részletet kinagyítva felismerhetők a leszakadó jéghegyek. Ezek az ország legnagyobb tava, a Lago Argentino vizén úsznak. A tó színének furcsa, világos árnyalatát a gleccserek által a hegyek kőzetéből „lekoptatott” és ide hordott finom üledék okozza. A jégfolyamban húzódó vékony, sötét színű sávok a morénák, vagyis a gleccserek által szállított, lerakott kőzettörmelék és talaj.


A gleccserről készített Sentinel-2A kép nemrég főszerepet játszott az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési ismeretterjesztő videósorozatának egyik epizódjában:

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023