Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Áramszünet az űrből
(Rovat: A hét képe, Amerikai távérzékelő műholdak - 2016.09.25 08:15.)

Éjszakai műholdfelvételeken Puerto Rico szigete – egy nagyszabású áramkimaradás előtt és után.

Szeptember 21-én tűz ütött ki Puerto Rico déli részén egy erőműben, s a szerencsétlen események sorozatának következtében a sziget amúgy rossz állapotban levő elektromos hálózatát műszaki problémák egész sora sújtotta. Az eseményt követően másfél millió előfizető maradt áramszolgáltatás nélkül. Akármilyen nagy is volt a gond, a karibi sziget hozzánk képest „a világ másik végén” fekszik, így a napi hírek közé ritkán kerülnek be az efféle események. Pláne nem egy űrportál hírei közé. Hogy most mégis megírjuk, annak az az oka, hogy az áramszünet következményeit éjszakai űrfelvételen is nagyon jól lehet látni.

Az alábbi két képet az amerikai Suomi NPP földmegfigyelő műhold éjszakai felvételek készítésére alkalmas VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) műszere szolgáltatta. A felső szeptember 21-én, helyi időben éjjel 2:50-kor – még az áramkimaradások előtt – készült. Az alatta levő műholdfelvétel majdnem pontosan egy nappal később, 22-én 2:31-kor.


(Kép: NASA EO / Jesse Allen / Suomi NPP / Miguel Roman / NASA GSFC)


(Kép: NASA EO / Jesse Allen / Suomi NPP / Miguel Roman / NASA GSFC)

A VIIRS éjszakai képeihez a zöldtől a látható fény tartományán túl, a közeli infravörösig terjedő spektrális csatornákat használják. A rendszer érzékeny a halvány éjszakai megvilágításra, legyen az természetes eredetű – például a telihold szórt fénye –, vagy mesterséges, mint a gázmezők fáklyái vagy a városi világítás. A tengerek fölött a megvilágítás mértéke változhat, attól függően, hogy milyen szögben esik a holdfény a víztükörre.

A képpár tanúsága szerint Puerto Rico szigetén jelentősen lecsökkent a megvilágítás, kivételt főleg az északi részen fekvő főváros, San Juan és környéke jelentett. Napközben az áramkimaradás sok helyen vízhiányt, a légkondicionálás leállását, forgalmi dugókat okozott. A munkahelyek és iskolák közül sokat be kellett zárni a kritikus infrastruktúrában keletkezett fennakadás miatt. Az éjszakai műholdképek egyébként alkalmazhatók lennének ilyen esetekben a hatások és az érintett terület nagyságának gyors felmérésére, a hibák elhárítására rendelkezésre álló erőforrásokkal való észszerű gazdálkodás segítésére.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024