Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tongatapu
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2016.08.08 07:15.)

A Csendes-óceán déli részének szigetvilágába, Tonga legnagyobb szigetéhez látogatunk, a Sentinel-2A műhold segítségével.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program 13 színben felvételeket készítő optikai és infravörös távérzékelő műholdja idén május 13-án Tongatapu fölött repült el. Az alábbi, a valódi színeket mutató képet az ott készített felvételekből állították össze.


Tongatapu és a közelében levő apró szigetek a Tongai Királysághoz tartoznak. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)

A polinéziai Tonga a Csendes-óceánban, Hawaii és Új-Zéland között fekszik, utóbbihoz közelebb. A részben vulkáni eredetű, részben korallszigetek száma összesen 169. Az ország mintegy százezer fős lakossága 36 különböző szigeten él, de túlnyomó többségük (70%-uk) a műholdképen látható Tongatapu lakója. Itt, az északi parton található a királyság fővárosa, Nuku'alofa. A tőle délre, a sziget közepén látható, számos madár- és halfajnak otthont adó lagúna (Fanga’uta) jellegzetes növénye a mangrove.

A szigetnek a környező vulkánokból származó hamu révén termékeny talaja van. A főváros területén kívül – a műholdképről is jól kivehetően – mezőgazdasági termelés folyik. A legfontosabb haszonnövények itt az édesburgonya, a manióka, a kókuszdió, a banán és a kávébab.


A fenti kép egy kinagyított részlete Nuku'alofa városával és a Fanga’uta-lagúnával.

A nagy szigettől északra egy sor korallzátony fedezhető fel. Bár a Sentinel-2A műhold eredeti céljai között nem szerepelt a korallzátonyok tanulmányozása, de a kutatók vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne az adatokat erre a célra is felhasználni. A klíma változása miatt a tengervíz folyamatosan emelkedő hőmérséklete a korall kifehéredéséhez vezet. Ilyenkor a korall szöveteiben élő algák kilökődnek. Az algák a napfény hatására, fotoszintézis révén oxigént termelnek, illetve elhasználják a korall anyagcseréjének termékeit. Eltűnésük a korall pusztulását is okozhatja. A korallzátonyok élővilágának sérülése nem csak természetvédelmi probléma, de közvetlenül érinti a halászatot és a turizmust. A legutóbbi El Niño jelenség hatására ráadásul felgyorsult a korallfehéredés a világ trópusi tengereiben.

A Sentinel-2A képe Tongatapu szigetéről az Európai Űrügynökség földmegfigyelési videósorozatának július 22-ei epizódjában. (Videó: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024