Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sundarbans
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme , GMES - Copernicus - 2016.07.24 08:15.)

Látványos űrfelvételen a Banglades és India határán, a Gangesz és a Brahmaputra deltájában található mangroveerdő, a világörökség része.

A terület az egyik hagyományosan népszerű célpontja a nyilvánosság számára készülő űrfelvételeknek – nem véletlenül. Most a Sundarbans keleti részéről az európai Copernicus program Sentinel-2A műholdjának méréseiből készült, a valódi színeket visszaadó képet mutatjuk be. A kép nemrég szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában.

(Videó: ESA)

A közel tízezer négyzetkilométeren elterülő Sundarbans főleg Bangladeshez tartozik. Jellemző növényzete a mangrove. A növények fejlődéséhez általában édesvízre van szükség, de a mangrove megbirkózik a sós tengervízzel is. Ez a Föld legnagyobb egybefüggő sótűrő növénytársulása. Az űrfelvételen a sötétzöld árnyalataiban mutatkozó terület jól elkülönül a tágabb környezetétől, ahol a világos színek mezőgazdasági termelésre utalnak.

A terület az Indiai-óceán, azon belül is a Bengál-öböl partján fekszik. Ez a világ legnagyobb tengeröble. Ide torkollik több jelentős folyó, például a Gangesz és a Brahmaputra. A deltatorkolatban a szél és víz eróziója folyamatosan formálja a tájat. A lelassuló folyók tápanyagban gazdag hordalékot szállítanak és az üledéket lerakják a mellékágakban. Az űrfelvételen jól látható a folyóágak, csatornák sokasága, amelyek sűrű erdős, mocsaras, alacsonyan fekvő szigeteket ölelnek körbe. A hordalék jellegzetes színt, mintázatot kölcsönöz a víznek.


A Sundarbans nemzeti park keleti része Banglades területén, a Sentinel-2A műhold 2016. március 18-án készített képén. Alul két kinagyított részlet látható. A fehér pamacsok felhők. (Kép: Copernicus Sentinel data 2016 / ESA)A Gangesz-delta termékeny földjein főleg a tea- és rizstermesztés a jellemző. A helyi lakosok számára a halászat is élelmiszerforrásul szolgál. Az 1984-ben alapított Sundarbans nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Sok más különleges állatfajjal együtt ez a kihalással fenyegetett bengáli tigris legfontosabb élőhelye is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024